Başarılamayan ! Bisiklet Yolu Projesi

Ne umutlarla başlamıştı iki etaplık Bisiklet Yolu Projesi. Mart 2020 ayındaki imza töreninde Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB), İskenderun Belediyesi ve İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) işbirliği büyük bir heyecanla ilan edilmişti.

İskenderun Teknik Üniversitesi’nin birinci etabını tamamladığı haberini 17 Ağustos 2020 tarihinde duyurmuştuk. (ARŞİV HABER)

O zaman ki İSTE Rektörü Prof. Dr Turgay Dereli açıklamasında,

“Malum olduğu üzere, Kampüs içindeki bisiklet yolları İskenderun’da şehir içinde yapılacak bisiklet yolları ile bütünleşmiş olacak. Avrupa Birliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan destek alabilmek için yapılan proje çalışmalarına İSTE olarak destek veriyoruz” demişti.

Projenin şehir içindeki uygulamaları başlayınca vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşları tarafından oldukça büyük tepkiler oldu ve bir kısım uygulamalar iptal edildi.

Proje, şehir içinde bisiklet kullanımını arttırarak motorlu araç trafiğini azaltmayı hedefliyordu. Ancak başarılamadı.

Akla gelen soruların başında, “KAMU ZARARININ EKONOMİK BOYUTU VAR MI ? NE KADAR ?” sorusu yer alıyor. Ayrıca;

  • Ne olacak Bisiklet Yolu Projesi’nin akibeti ?
  • Halen geçerli ise projede GÜZERGAH DEĞİŞİKLİĞİ düşünülüyor mu ?
  • Motorlu araç trafiğini azaltmak düşüncesi kapsamında bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak adına düşünce, plan, proje, adım var mı ?
  • İskenderun Belediyesi bünyesinde en büyük amacı başta lise öğrencileri olmak üzere, vatandaşın bisiklet kullanımına yönelik eğitimler verecek, profesyonel bisikletçilerin de bünyesinde yer alacağı BİSİKLET KULÜBÜ hayata geçirilebilir mi?
  • Meselâ hayırseverlerin maddi katkılarıyla bazı esnafa, öğrencilere, vatandaşlara BEDAVA BİSİKLET DAĞITIMI gibi kampanyalar düzenlenebilir mi ?
  • Şehrin uygun yerlerine, içinde elektrikli bisiklet şarj istasyonlarının da bulunacağı, emniyetli Bisiklet Park Yerleri ve Garajları konusunda somut icraatler için ne dersiniz ?

Benzeri sorular da zihinlerde yer alıyor.

Ana hedef şehir içi trafiğini rahatlatmaksa, öncelikle piyasadaki bisiklet sayısının arttırılması gerekli diyorum.

Yolu yapıp ta, o yolu kullanacak trafikte aktif – yeterli sayıda bisiklet olmadıkça “BİSİKLET YOLU” başarısız bir proje olarak proje çöplüğünde yer alacaktır.

Trafikteki bisiklet sayısı ve eğitimli bisiklet kullanıcısı arttıkça BİSİKLET YOLU ihtiyacı da kendiliğinden artacaktır.

Trafikte kazasız, belâsız günlere…

Ali Gez

ARŞİV HABER : https://denizcilerhaber.org/2020/03/iskenderun-bisiklet-yolu-projesi-imzalandi/

Paylaşın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir