Deprem Öncesi Hatay’da Son Nüfus

Deprem öncesinde nüfus nasıldı, bir göz atmak faydalı olacaktır.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun Adrese Dayalı Kayıt Sistemi’ne göre Hatay’ın 2022 yılı nüfusu 1 milyon 686 bin 43 kişi olarak kayıtlara geçmişti.

Hatay’ın 15 ilçesinde 2021 yılına göre nüfus yaklaşık 15 bin kişi artmıştı. Nüfusu en kalabalık ilk dört ilçe sırasıyla Antakya, İskenderun, Defne ve Dörtyol’du.

Hayat şartları insanların bir yerden bir yere göçünü etkiliyordu doğal olarak. Bir önceki yıla göre nüfusu en fazla artan İlçeler Antakya, Defne, Reyhanlı ve Arsuz iken, nüfusu en çok azalan ilçeler Samandağ, Altınözü, Hassa ve Erzin olarak sıralanmıştı…

İSKENDERUN özelinde

Yine bir önceki yıla göre deprem öncesinde nüfus 704 kişi artmış ve 251 bin 682 kişi olmuştu.

İskenderun’un 45 mahallesinden nüfusu en kalabalık ilk dört mahalle Denizciler, Mustafa Kemal, İsmet İnönü ve Sakarya mahallesi idi. Nüfusu en çok azalan mahalle ise Fatih Sultan Mehmet (Orhantepe) mahallesi olarak istatistiklere geçmişti.

6 Şubat 2023, saat 04.17 sonrası.

Asrın felaketi olarak nitelenen Kahramanmaraş depremi sonrasında binlerce deprem şehidimiz oldu.

Yüzbinlerce hane yıkık veya yıkılacak durumda. Hatay nüfusunun önemli bir bölümü barınma, sağlık, iş, aş olanakları için Hatay dışına gitmek ve oralarda geçici veya kalıcı yaşamak zorunda kaldı.

Önceki yıllara ait nüfus rakamları 2023 istatistiklerine nasıl yansır hiç bilemiyorum.

Benim öngörüm halihazırda oldukça azalan nüfus, barınma – iş – sağlık – eğitim – ulaşım olanakları arttıkça kısmen geri dönebilir ama 2022 yılı nüfus rakamlarına yetişemeyeceği çok açık.

Yeni konutların ve işyerlerinin inşası ve kullanma sunulma hızları 2023 yılı sonu nüfus rakamlarını etkileyecektir.

ÖNCE SAĞLIK !

Kalıcı barınma olanakları ile işyerlerinin ticari hayata katılmaları yeterli olmayacaktır.

Büyük ve küçük ölçekli KALICI sağlık kurum, kuruluş, tesislerinin hizmete girmeleri, bunların personel, sağlık araç ve gereçleri ile donatılmaları, nüfusun yaşam kalitesini arttıracaktır.

Kalıcı yerleşim yerleri ve nüfus öngörülerine göre gerektiğinde 7/24 hizmet verecek ve acil müdahale olanakları bulunan sağlık birimleri için şimdiden tedbirler alınmalıdır. BU KONUDA TASARRUF DÜŞÜNÜLMEMELİDİR.

İleri tetkik ve tedaviler için zaten deprem nedeniyle oldukça yıpranan vatandaşların Hatay dışına koşturmak zorunda kalmaları önlenmelidir.

Gelecekteki nüfus yoğunluğu öngörülerine göre, vatandaşların tek vasıta ile büyük ölçekli hastanelere ulaşım konusu atlanmamalıdır.

Sorumlu makamların koordineli olarak mevcut ulaşım hatlarını şimdiden revize etmeleri gerekirken, yeni ulaşım hatlarının planlanmasında VATANDAŞ FİKİRLERİ de mutlaka alınmalı diyorum.

Okul öncesi, ilk-orta-lise ve üniversite eğitim öğretim konularında benim eklemek istediğim tek şey eğitim kurum ve tesislerine ULAŞIM kolay olmalıdır.

Bülbülü altın kafese koymuşlar, ille de vatanım” atasözünün gerekleri ne ise büyüklerimizin, etkili, yetkili ve sorumluların “GURBETTEKİ HATAYLILAR” için hızla yerine getirmelerini istiyorum.

Hatay’ın eskisinden de güzel ve yaşanabilir olmasını, memlekette ve gurbetteki tüm hemşehrilerimin yeniden bir arada HATAY kültürüyle iç içe yaşayabilmelerini arzuluyorum.

Deprem şehitlerine rahmet, hasta ve yaralılarımıza şifalar, hepimize SABIRLAR diliyorum.

Ali Gez

Paylaşın...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *