Yollar tıkanmıştı…

Depremin ilk günlerinde bir taraftan yardım tırlarının Hatay’a doğru çılgınca seferleri, öte yandan depremzedelerin Hatay’dan başka yerlere gidişleri karayollarını tıkamıştı.

Mesela, zaman zaman yolcu otobüslerinin Antakya’dan İskenderun’a ulaşmaları beş saati bulmuştu.

Yaşananlar yaşandı.

Artık, yaşananlardan ders çıkarma ve geleceğe yönelik çözüm önerilerini konuşma zamanındayız.

HATAY, DEMİR AĞLARLA ÖRÜLMELİ !

Bahsedeceğim konuların hem hükümetlerin, hem de yerel yönetimlerin gündemlerinde yer almasını çok isterim.

Karayollarının hem komşu vilayetlerden Hatay’a, hem de ilçeler arası bağlantıları, sağlıklı ulaşımın sağlanmasında tek başına yetmiyor bence.

Yeni yerleşim yerleri ile sanayi, ticaret merkezlerinin kurulması, mevcutlarının revize edilmesi planlanırken, ZEMİN durumuna göre RAYLI SİSTEM aracılığıyla yük ve yolcu taşımacılığı konusunda somut adımlar atılmalı.

Bir kaç yıldır “sadece” konuşulan, ancak somut hiç bir şey yapılmayan Hassa – Kırıkhan – Antakya arası tren hattı konusu SOMUT hale getirilip uygulanmalı. Hatta o tren hattı Samandağ’a kadar uzatılmalı.

Hatay’ın şehir merkezlerinin imar durumları planlanmadan önce mutlaka ve mutlaka ŞEHİR İÇİ RAYLI SİSTEM TAŞIMACILIĞI planlarda yer almalı.

Hatay’da özel sektörün oldukça büyük kapasiteli TIR filoları var. Bunların kendi yük vagonlarına sahip olmaları ve raylı sistem üzerinden yük taşımacılığına yönlendirilmeleri de çok faydalı olacaktır.

Konuyu çok uzatmaya gerek yok.

Hatay’ın yeniden şehirleşmesi öncesinde, özellikle siyasetçilerin ULAŞIM konusunda kafa yorup düşünce ve somut projelerini vatandaşa yansıtmalarını da çok isterim;

Ki, insanların hem milletvekili seçimleri arefesinde, hem de 10 ay sonrasında yapılacak yerel yönetim seçimlerinde adayları değerlendirirken karar vermelerini etkilesin.

Ama, ulaşım konusunda Hatay’ın demir ağlarla örülmesi tarafındayım.

Ali Gez

Paylaşın...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *