Öğrenilmesi Gereken: NFT!

“Ey insanlar! Birbirinizi tanıyın veya tanımayın, artık merkezi yapılara ihtiyaç duymadan güvenli bir veri kayıt sistemi kurmak mümkün. Bu sistem, matematik ve teknolojinin imkanlarını kullandığı için manipüle edilemez ve bozulamaz” — SATOSHI NAKAMOTO

Bugünlerdeki en en önemli soru, herkesin konuştuğu konu. Bazen konuşanları ve yorum yapanları duyuyorum, ağzı torba değil ki büzesin Gülşah diyorum. Her yer bilgi çöplüğü ve arkası kesilmeyen yeni girişimler ve aaa herkes zengin olduu! 🙂 

NFT nedir?

Mesela şöyle başlayalım beş parmağımızın beşi bir mi değil ya da herkesin eşsiz bir parmak izi var mı, var ya da taklit edilemeyen göz bebeği.. vs. Dünyada eşi benzeri olmayan dijital ürünlerin ilk sahipleri tarafından özel bir şifreleme yöntemiyle dijital eşsiz bir varlık haline gelmesidir.

Mesela zamanında attığınız ilk mail, ilk instagram postunuz, bir müzik ya da ses dosyanız. Bunlar eşsizdir ve yerine yenisi konulamaz, tekrar geri o güne gidilip mail atılamaz. Bu dijital varlık sanat, müzik, video olabilir – herhangi bir şey olabilir! Ancak blok zincirine kaydedildiği için gerçekliğini doğrulayabilirsiniz. NFT de bu dijital varlıklara verilen isimdir. Türkçemize “Gayrı-misli jeton” olarak geçmiştir.

Yukarıda bahsettiğim açıklamalardan hiçbir şey anlamayanlar merak etmesin, bu teknoloji yavaş yavaş oluşturuluyor ve daha bir dolu bilinmeyeni de var. Bu alana katılan çoğumuz Akıllı Sözleşmeleri yeni yeni kavrıyor, ben dahil 🙂 

Gelecekte NFT’lerin ne olabileceğine dair her türlü olasılık var! Bir NFT, canlı bir etkinliğe bilet, birinci sınıf bir deneyime erişim ve hatta en sevdiğiniz ünlü veya kişiyle tanışmak için kullanılabilir.

İlk NFT’yi anlamaya çalıştığım sıralarda bir üniversite tez konusu olsa kesinlikle daha basittir diye düşünmüştüm. İlk başta bana gerçekten zor geldi ama sonrasında gayet rahat devam etti. Size bir kaç adımla anlatayım.

🌸 NFT’nizi depolamak için ihtiyaç duyacağınız araçları indirme hazırlıkları, NFT’nin kendisini mintlemekten (Mint: Sanatçı veya koleksiyoncu tarafından blok zincirinde bir sanat eseri yayınlama eylemi. Yani NFT oluşturma süreci.) ve tutmaktan daha zordur. Öncelikle bir cüzdana ihtiyacınız olacak. Popüler olan bir MetaMask cüzdanı kullanıyorum, ancak NFT’lerinizi tutmak ve depolamak için araştırma yapabileceğiniz tonlarca cüzdan var. Kriptoyu seven ve NFT’ler hakkında konuşan çevrimiçi bir topluluk olan Discord’a katılmanın size doğru desteği ve bilgiyi sağlamaya yardımcı olacağını da düşünüyorum. 

🌸Yeni başlayan biriyseniz ve bir NFT almaya çalışırken aceleniz varsa, dolandırılmak çok kolaydır. NFT satın alırken nasıl dolandırılmayacağınızı aşağıdan kontrol edin.

  • 1. 12 kelimelik seed phrase yani tohum cüzdan kelimelerinizi asla vermeyin. Bir kripto cüzdanı açtığınızda, kimseye söylememeniz gereken, parola adı verilen 12 harflik bir tohum cüzdan cümleye sahip olacaksınız. Cüzdanınıza ve NFT’lerinize erişebilen gizli ifadeniz budur. Sizi dolandırıcılardan, bilgisayar korsanlarından veya erişim için parolalarınızı unutmaktan korumak için onu güvende tutmak çok önemlidir.
  • 2. BOTS’a dikkat edin. NFT düşüşlerini öğrendiğiniz bir Discord topluluğundaysanız, her türlü bot sizinle sohbet etmeye çalışacaktır. Şimdi, bu botlardan bazıları inanılmaz derecede meşru. Topluluklara katılmanıza veya cüzdanınızı bağlamanıza yardımcı olmaya çalışıyorlar ve bazıları gayri-meşru botlar olarak gizleniyor. Discord’da yapmayı en sevdiğim şey, herhangi birinin bana mesaj göndermesini, hatta botları bile kapatmak:)
  • 3. Bilgisayar korsanları. Bu bilgisayar korsanları, topluluktaki devasa NFT koleksiyonlarına sahip influencerlara ve ünlülere gidiyor ve airdrop yapıyorlar, bu da aslında meşru görünen bir dolandırıcılık sistemi. Bunun anlamı NFT’lerinden bazılarını size bırakacakları anlamına geliyor. Bunu yapmak, ünlü NFT sahibinin çalışmalarının bir kısmına sahip olduğunu, o kişiye ücretsiz olarak kendi NFT’lerini gönderirken güvenilir olduğunu göstermelerini sağlar. Bu influencer, koleksiyonlarında sahte bir NFT olduğunu bile bilmiyor olabilir, bu yüzden bu dikkat edilmesi gereken çok önemli bir konu.

🌸 Türkiye’de bulunan ve takip etmekten büyük zevk aldığım Chill&Shill TR! Mutlaka sizde NFT konusunda takip edin derim. Bu communty iklim değişikliğiyle mücadele eden, okyanusları koruyan, temiz suyu teşvik eden ve daha pek çok girişimi desteklemektedir. Bunu NFT müzayedeleri, topluluk desteği, bağışlar ve varlık koleksiyonları aracılığıyla yaparlar. Kulübün Twitter’daki spacelerini takip etmeye ve bazı sorular sormaya başladım. Bunu yapmaktan utanmayın ve amatör soruları soruyormuş gibi hissetmeyin çünkü yeni başlayanlar için soru sormaktan, özellikle de bu süreçlerden geçmekten asla zarar gelmez. Globalde’de OnChain Monkey‘i takip edebilirsiniz. 

  • World of Women NFT’leri, mesela, kapsayıcılığı ve herkes için eşit fırsatları kutlayan ilham verici bir topluluk oluşturdu. Farklı ve etkili kadınlardan oluşan 10.000 sanat eserini içeren türünün ilk örneği bir koleksiyonla birleşti! “Women by Yam” olarak SATILDI! NFT’leri gerçek hayatla birleştirerek harika bir proje gerçekleştirdiler.
  • Dijital bir projenin gerçek hayatla birleştirilmesi çok derin bir konu değil ama anlatması uzun, onu ayrı bir makaleme ayırdım 🙂
  • Bir NFT’ye sahip olmak büyüleyici çünkü her şeyden önce bunlar değeri olan somut dijital varlıklar. Onları satın alabilir, satabilir, takas edebilir ve hatta hediye edebilirsiniz! Yepyeni bir dijital varlıklar dünyasının kapılarını açıyoruz, düşünebiliyor musunuz? Yani elle tutulmayan, fiziki bir varlığa sahip olmayan (olabilir de) bir verinin dosyanın somutlaştırılması ve eşsizleştirilmesi. Aklınıza neler geliyor? Bende fırtınalar kopuyor!
  • Neden buradayım ve bunları neden okuyorum diyebilirsiniz. Çünkü bunlar şimdinin ve yakın geleceğimizin konuları. Bu toplulukta olmak, olmak zorunda olmasak bile bilmek zorundayız. Fakat bilgiyi doğru kişilerden almayı sakın unutmayın! Dilediğiniz zaman ben ve AgeProvocateur‘ün konusunda uzman danışmanları ve işbirlikçi yazılım şirketleri sorularınıza hazır. 

Öğrenmekten asla bıkmayın! Çünkü insana heyecan katıyor, kırışıklıklarını düzeltiyor, gözlerini parlatıyor, daha hızlı koşmasını sağlıyor, ne kadar üstün bir varlık olduğumuzu kanıtlıyor!

Sevgiler

Gülşah Erdener Akın

Paylaşın...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *