ON OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER BAYRAMINI KUTLARIM

Türkiye’de olduğu gibi şehrimizde de çalışan gazetecilerin bu anlamlı günü kutlanılacak ve YARIN YİNE UNUTULACAKLAR….

10 Ocak 1961’de yürürlüğe giren 212 sayılı yasayla, gazeteciler birçok konularda sosyal güvenceye kavuştular. Fakat günümüz koşullarında iş güvenliği ve can güvenliği sosyal güvenliğin çok daha önüne geçmiş bulunuyor.

Basın mensuplarının en önde gelen görevi kamuoyunu bilgilendirmek ve yaptığı haberlerle yetkililerin dikkatini çekmektir.

Bölgemizde görev yapan basın mensupları, haber uğruna canlarını dişine takarak koşturmakta, haberlerini, TV’de ya da gazetesinde kamuoyumuzun önüne bir an evvel sunmak için görevini başarıyla sürdürmektedir.

Bunca özverili çalışmaları ne yazık cebine yansımadığından dolayı, başarılı olarak görmeye alıştığımız çok sayıda pırlanta gibi geleceği olan arkadaşlarımızı, zaman dilimleri içinde değişik iş kollarında çalıştıklarını gördüğümüzde ise onlar adına üzülmekten başka elimizden bir şey gelmiyor.

Yakın zamanda çevremde gezindiğim zaman, basın bayramını çoğu kişiler hatırlıyor ve bu günü kutlamak isteyenlerin çokluğu ile hatırlanmaktan dolayı da hoşnut oluyorum.

On yıl boyunca basın ile ilişkide olan arkadaşlarımızın içinde bulundukları maddi imkânsızlıkları biliyorum.

Onların iş memnuniyetleri dışında, hiçbir geleceklerinin garanti altında olmadığına şahit olmaNın üzüntüsünü hepten yaşıyorum.

Aslında bugün çok anlamlı ve imtiyaz taşıyan bir gündür.

Arkadaşlarımın geleceği garanti altına alınmadığı güne kadar, bence basın bayramı hiçbir şekilde anlam ve önem taşımıyor. Ne zaman iş ve sosyal güvenceleri yeniden yasal düzenlemelerle yerine getirilir ve gelecekleri teminat altına alındığı an kutlanan basın bayramını kalben kutlayanlardan olacağım. Bu günlerde kutlanmaya çalışılan bu günün, diğer günlerden hiçbir farkı yoktur.

Habere çıkarak derlediği konuları ya da toplumun çıkarlarını gözeterek yazdığı yorumlarla, mahkeme köşelerinde tazminat ödemeye ve hapishane köşelerinde sürünerek mahkûm edildikleri bir ortamda, basın çalışanı arkadaşlarım nasıl rahat ve sağlıklı çalışmalar yapar? sorarım sizlere…

TÜRK CEZA KANUNU’nun başta 288 ve 301’inci maddeleri olmak üzere bazı hükümleri basın özgürlüğü için pek de iç açıcı değildir. Kanunların bentlerindeki maddelere göre birçok yerel televizyon ve radyo kapanma tehlikesiyle karşı karşıya…

Duyduğumuz ve takip ettiğimize göre televizyon ve radyolarda çalışan çok sayıdaki basın çalışan arkadaşlarımız şu içinde bulunduğumuz günlerde halen para ve hapis cezası verilmesinin tehdidi altındadır.

Halkımız okuduğu yerel gazete ve TV’lerine sahip çıkarak..

İlkeli ve yurdumuzu rencide etmeyen yazar ve gazetecilerine sahip çıkması ve desteklemeleri asli görevimiz olmalıdır. Tüm bu verilen desteklerin sonucunda ise boğaz tokluğuna canını dişe takarak…

Mücadele eden arkadaşlarımız, memleketimizde gazetecilik yapmayı eh işte, öylesine sürdürebilsinler.

Şerefli ve haysiyetli şekilde mesleğine gönül veren ve toplumun gözü kulağı olan gazeteci arkadaşlarımın günü bugün.

Çalışarak gazetesini günlük çıkartan ve bu uğurda alın teriyle ekmeğini kazananların değer dolu günleri bugün.

Gazete çıkartmayan binde bir gazete çıkartarak gündem yapanların değil, gerçek gazetecilerin günü bugün..

Elinde kamera yaz kış demeden haber uğruna sıhhatini hiçe sayarak görev yapanların günü bugün.

Onun bunun haberleriyle ortaya atılarak, haber yaptım edasına kavuşanların günü değil bugün.

Sosyal medyada görünüp ben gazete çıkartıyordum ama şimdi unutulmamak için sizlerle beraberim diyenlerin de, günü değil bugün.

Bir an önce çağdaş ülkelerde uygulanan sosyal güvencelerinin, ülkemizde de uygulanması ve basın çalışanlarının özgür bir ortamda yansız haber yapma ortamlarının sağlanması..

Çalışma koşullarını iyileştirecek sendikal haklara kavuşmalarını canı gönülden istiyor ve şehrimde bulunan basın çalışanı arkadaşlarıma sevgi saygı ve hürmetlerimi sunuyorum.

İYİKİ ARAMIZDASINIZ… İYİKİ VARSINIZ..

Nuri Erdener (Nam-ı diğer, Boksör Nuri)

Paylaşın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir