“İNTERNET GAZETECİLİĞİ ACİLEN ELE ALINMALI”

Uluslararası İnternet Gazeteciliği ve Gazeteciler Derneği (UİGAD) Genel Başkanı Cesim Yener, internet gazeteciliğinin sorunlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Yener, “Geleneksel gazetecilik ile internet gazeteciliği arasında kanuni bir bağ kurulmalı.” dedi.

Yener, İnternet gazeteciliği sektöründe çalışanların yasal haklarının geleneksel gazeteciliğe göre sınırlı kaldığını, yeni medyanın geleneksel gazetecilik anlayışını körelttiğini vurguladı.

UİGAD Genel Başkanı Yener, yeni medyanın habercilik üzerindeki etkileri konusunda yaptığı açıklamada, önemli başlıklara dikkat çekti. Yeni medya ile birlikte geleneksel gazetecilik anlayışının iyice köreldiğine dikkat çeken Yener, yeni nesil iletişim aracı olan internetin hayatın her alanında yaygınlaştığını ve geliştiğini hatırlattı. İnternet sayesinde bilgiye ulaşmanın ve bilgiyi yaymanın çok kolaylaştığını anlatan UİGAD Genel Başkanı, bu durumun habercilik sektöründe de önemli değişikliklere sebep olduğunu söyledi.

Cesim Yener, şunları kaydetti;

“Yeni medya, dijital teknolojinin getirilerinden biridir. Yeni akım medya, ana akım medyayı da değiştirdi. Geleneksel gazetecilik, yerini yavaş yavaş görsel ve işitsel haberciliğe bırakıyor. Yeni medya ve internet gazeteciliği, sektörü ilmek ilmek ele geçiriyor. Bu sebeple yeni medya, geleneksel gazetecilik anlayışını iyice köreltti. Yeni medyanın sağladığı hız ile internet haberciliği doğdu. Artık son dakika haberleri gerçekten son dakikada, anlık olarak halka ulaşabiliyor.”

“İNTERNET GAZETECİLİĞİ ACİLEN ELE ALINMALI”

İnternet gazeteciliğinin birçok avantajı bulunduğuna dikkat çeken Yener, aynı zamanda dezavantajlarının da olduğunu kaydederek,

“İnternet gazeteciliği sektöründe çalışan muhabirler, editörler ve diğer emekçi gazeteciler, gerçek anlamda gazetecilik yaptıkları halde geleneksel gazeteciliğe göre yasal hakları sınırlı kalıyor. Bunun getirdiği sosyoekonomik sorunlar, internet gazetecilerinin kalitesini ve niteliğini düşürebiliyor. Bu durum, genel olarak internet gazeteciliği sorunlarına yol açabiliyor. Bu sebeple internet gazeteciliğinin acilen ele alınması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Cesim Yener, internet medyasında gazetecilerin temel sorunlarını da şöyle anlattı;

“İnternet gazeteciliğinin ana problemlerinden biri Sarı Basın Kartı sorunudur. Bu alanda çalışan arkadaşlar Sarı Basın Kartı almaya layık görülmüyor, ama geleneksel medyada çalışan gazeteciler gibi onlar da halka haber ulaştırmak için kamu görevi yapıyor. Maaş ve sigorta gibi özlük haklarında da önemli adaletsizlikler var.”

“YASA TEKLİFİ ÖNERİLERİMİZE DESTEK BEKLİYORUZ”

İnternet gazeteciliğinin sağladığı hız ile yazılı haberlerin ve haber görsellerinin doğruluğu teyit edilmeden yüz binlerce kişiye ulaştığını vurgulayan Yener,

“Yalan haberin yeni medya mecrasında yayılma hızı, doğru habere oranla kat ve kat daha fazla. Haberin kaynağına ulaşılması ise oldukça imkânsız hale gelmiş durumda. Bu sebeple gazeteciler eliyle yargısız infazlar oluyor, yalan haberler yayılıyor ve mağduriyetler ortaya çıkabiliyor.” dedi.

UİGAD Genel Başkanı, dernek olarak bu ve benzeri sorunların çözümü için çalıştıklarını söyledi. İnternet gazeteciliği yasa tasarısı teklifi önerileri hazırladıklarını ve siyasi partiler tarafından yasa teklifi haline getirilmesi için çaba sarf ettiklerini belirten Yener, önerilerde yer alan bazı çözümleri de şöyle sıraladı;

“İnternet haberciliğinde kopya habercilik dönemi sona ermelidir. Haber sitelerinin künyelerinde adres ve iletişim bilgileri eksiksiz bulunmalıdır. İnternet haber sitelerinin aldatıcı başlık ve fotoğrafın paylaşımının önlenmesi için yaptırımlar uygulanmalıdır. Her şeyden önemlisi de geleneksel gazetecilik ile internet gazeteciliği arasında kanuni bir bağ kurulmalıdır. Bunun gibi sorunların çözümü için yasalaşmasını istediğimiz önerilerimize siyasi partilerden ve meslek örgülerinden destek bekliyoruz. İnternet gazetecilerini de UİGAD çatısı altına davet ediyoruz.”

Paylaşın...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *