MOTOSİKLET HIZ TUTKUSU

Yeni bir bahar başlangıcı ve havaların ısınması, memleketimizde çözümlenemeyen bir derdin tekrar muhabbet konusu edilmesine sebep.

Kuralsız motosiklet kullanımını sonucu maddi ve manevi zararların artması, insan, zaman, işgücü kaybı.

***

Türk Dil Kurumu’nca motosiklet, motor hacmi 125 santimetreküp’ten büyük, iki tekerlekli taşıt olarak adlandırılıyor.

Kışın evlerimizin içinde pek farkında olmuyoruz, ama mevsim itibariyle açık ve güneşli havalar ile en başta gürültü kirliliğine sebep oluyor trafiğe uygun olmayan motosikletler. Tabii kural tanımaz motosiklet sürücüleri de trafiğin karmaşıklığını arttırıyor, doğal olarak, kaza sonucu yaralanma ve hatta ölüm haberlerini.

***

Ehliyetsiz, kasksız, ruhsatsız, muayenesiz, kurallara uygun olmayan motosiklet kullanan sürücülerimizin (hele hele bugünlerde gittikçe artan sayıda Suriyeli sürücülerin) trafiğe çıkışlarının engellenmesi açısından hem Trafik Polisimize/Jandarmamıza hem de Belediye Trafik Zabıta birimlerimize büyük iş düşüyor.

***

Halkın motosikletlerden kaynaklanan rahatsızlığının büyük bir bölümü hız tutkunu gençlerimizin mahalle içlerinde, sokak aralarında, caddelerde, kanları kaynamış – kural tanımaz ruh hali ile motosiklet kullanmalarından kaynaklanıyor. Şunun bilincindeyiz : Bu gençlerimizi bizlere gök gürültüsü benzeri verdikleri zararlar nedeniyle “EVDE UYUYAN VAR, GİDİN AZ ÖTEDE OYNAYIN !” benzeri bir tonla ikaz etmek – yaşadığımız yerden uzaklaştırmaya çalışmak boşuna çaba.

***

Sokak aralarında, caddelerde “ŞAHA KALKMIŞ KÜHEYLANA BİNEN PRENS” edasıyla akrobatik hareketlerle cakalı motosikletlerini kükreten hız tutkunu gençlerimizin enerjilerini tahliye etmelerini sağlamak adına Belediyelerimizce aşağıdakilere benzer şekilde yardımlar sağlansa yeridir :

* Hız tutkunu gençlerin boş zamanlarında motosiklet tutkularını doya doya yaşayacakları uygun yerlerde motosiklet parkurları inşa edilebilir.

* Belediyelerce motosiklet sporu üzerine kurulmuş yerel spor kuruluşları desteklenebilir, gerekirse belediyelerin bünyesinde bu tür birimler kurulabilir. Her cins ve motor gücünde motosikleti olan sürücülerin mutlaka bu kuruluşlara üye olmaları teşvik edilebilir.

* Bu kuruluşlar aracılığıyla motosiklet sürücülerine eğitimler verilebilir. Sürekli Belediyelerimizle koordine halinde olan kendi aralarına denetim (otokontrol) mekanizmaları, özellikle sivil ihbar hatları kurulabilir.

* Gençlerin ilgisini arttıracak şekilde her motor gücündeki motosiklet için ayrı kategorilerde müsabakalar düzenlenebilir. Vesaire…

Buradaki amaç, kuralsız-kontrolsüz hız tutkunu bir kesimin kısmen dahi olsa kontrol altına alınmasına yardımcı olmaktır.

***

Halk olarak üzerimize düşen, özellikle şehir içi trafiğinde kural tanımaz motosiklet sürücülerine karşı hoşgörülü davranma dönemimizi sona erdirmek. Kuralsız yaşam biçimini, kendileriyle birlikte başkalarına zarar verecek şekilde ısrarla sürdürenlerin, kendilerine, bizlere, aile üyelerimize ve çevremize vereceği her türden zararlar nedeniyle ah – vah – tüh nidalarıyla sızlanmamak için katı yürekli olalım.

Gözümüzün yaşarmaması için, görüntülü kayıt ve ihbar mekanizmalarını aktif kullanıp, kim olursa olsun kuralsızları ihbarda gözünün yaşına bakmayalım.

İnşallah “ah, vah, tüh” denecek günler yaşamayız.

Ali Gez

NOT: Bu makale 25 Şubat 2017 tarihinde www.5temmuzhaber.com sitesinde yayınlanmıştır.

Paylaşın...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *