İSKENDERUN’DA RAYLI SİSTEM VE DENİZCİLER SAHİLİ

Turizm ve ticaretin gelişmesi, ekonominin sürekli dikey pozisyonda seyretmesi ve refahın artmasının etkenlerinden birinin de, insanların bir yerden bir yere kaliteli ve ucuz seyahat edebilmesine bağlı olduğunu herkes bilir. 

***
HATAY EXPO 2021 vizyonu ile 2.5 milyon insanın ilimizde ağırlanması hedefi konuşuluyorken, şehrimizde yolların asfaltlanması, parke taşı döşemeleri, kaldırımlar konusunda hemen hemen her gün tartışmalara şahit oluyoruz.  İyi niyetli olarak yapılan tüm hizmetlere eyvallah diyoruz.
***
Aslında ulaşım konulu gündemimizi daha çok raylı sistem almak zorunda, hem de derhal. Nasıl ve ne ad altında olursa olsun, raylı sistemle taşımacılık projeleri, taşımacılık yapan esnafımızla koordineli olarak göz önüne çıkarılmalı ve halkımızın tercih ve beğenilerine sunulmalı, uygulanmalıdır bir an önce.
***
YHT-Yüksek Hızlı Tren ile şehirlerarası seyahati biz İskenderunlular görebilecek miyiz acaba diyorum ? Şehir içinde uygun güzergahlarda metro, tramway ile ekonomik seyahat başlar mı acaba biz ölmeden? Ya da elektrikli otobüsler ile çevreci ulaşım gerçekleşir mi? bilinmez. HATAY EXPO 2021 vizyonu düşünülmeli gözler kapalı ve ilgili-yetkili kim varsa ses duyurmak için ağlamalıyız çocuklar gibi.
***
DENİZCİLER MAHALLESİ SAHİLİ

İskenderun’un E-5 karayolu ile otoban arasına yerleşik, yaklaşık 35 bin ? nüfuslu bir mahallesi, Denizciler. Nüfusu hızla artıyor, çarpık betonlaşma ! paralelinde. İsmi Denizciler, ama mahalle halkı denize 100 metre mesafede yaşamasına rağmen sahilinden faydalanamıyor, Deniz”siz” yani… Sebep, sahilden tren yolunun geçmesi ?
***
E-Devlet üzerinden Ulaştırma Bakanlığına gönderilen “denizden faydalanmak istiyoruz” talebi, silsile sonucu Devlet Demiryollarının 6 ncı Bölge Müdürlüğüne ulaşıyor ve bu makam tarafından da “talebin ilgili Belediyeye iletilmesi ” şeklinde yanıtlanıyor.
***
Beklenti şuna benzer : örneğin E-5 karayolu kenarından tren yolu geçilecek genişlikte bir üst yol yada alt yol yapılsın, sahile de uygun uzunlukta bir iskele kondurulsun. Halkın burnunun dibindeki denizden faydalanması sağlansın. Projesi yapılır-işletilir mi, bütçeden mi karşılanır büyüklerimiz bilir, ne şekilde olursa olsun, ama olsun kısa zamanda.
***
Üst yol veya alt yol ile iskele yapımı için de ağlanmalı çocuklar gibi. Muhataplarımızca talebin karşılanma olasılığını arttırmak için çok ağlanmalı, tabii HATAY EXPO 2021 vizyonu da düşünülmeli gözler kapalı.
***
Böyle bir projenin tasarlanıp uygulanması, halkımızın nazarında ilgililere çok prestij kazandıracak bir proje olacaktır. Görmedim, duymadım, bilmiyorum pozisyonuna yatılırsa daha nice nesiller, Denizciler mahallesi sahilinde yürümeyi, çay bahçelerinde çay içmeyi, balık lokantalarında balık-ekmek yemeyi, iskelesinde balık tutmayı ve tekne gezintisi yapmayı hayal edip duracak.

Ali Gez

Bu makale 9 Şubat 2017 tarihinde www.5temmuzhaber.com sitesinde yayımlandı

Paylaşın...

2 thoughts on “İSKENDERUN’DA RAYLI SİSTEM VE DENİZCİLER SAHİLİ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *