İskenderun İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Rıdvan Kalhan 2020 yılında ilk hasadı yapılan “Lavanta Yetiştiriciliği konusunda bilgi verdi.
Mühendis Rıdvan Kalhan açıklamasında,
“Yaptığımız projelerde bölgenin sadece tarımsal şartları değil demografik yapısını da dikkate alıyoruz. Bölgemizde birçok boş tarım arazisi var. Arazi sahipleri genel olarak sadece çiftçilikle uğraşmıyor. Bizim görevimiz, her ne şart altında olursa olsun tarım arazilerini ülke tarımı ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak duruma getirmek.
Bu amaçla gerçekleştirdiğimiz demanstrasyonlar sonucu Lavantanın bölge ile uyumunu teyid ettik.
Ayrıca, ülkemizi ve dünyayı etkileyen küresel ısınma ve iklim değişikliği hususunda daha az etkilendiğini, enflasyon karşısında az girdi ve bakım sonucu gelir elde edilebildiğini kanıtlamış olduk” şeklinde ifade kullandı.
Lavanta Projesi’ne destek çağrısı yapan Mühendis Kalhan,
“Bölgemizde birçok arazi susuz. Ayrıca küresel ısınma nedeniyle birçok üründe daha fazla bakım ve maliyet, çiftçimizi tarımı terk etmeye veya arazilerini boş bırakmaya sürüklüyor.
Biz bunu yaklaşık 4 yıl önce farkedip alternatif ürün çalışmalarına başladık.
Bölgemiz, coğrafi yapısı nedeniyle turizme yatkın. Özellikle atıl araziler bir şekilde tarıma kazandırılırken aynı zamanda doğa turizmine de açılarak yeniden canlanmasını planlıyoruz” ifadelerini kaydetti.
Üreticilerden alınan bilgiye göre, Lavanta bitkisinin “ALLELOPATİ” etkisi nedeniyle ilaçlama gerektirmediği, lavanta ekili alana domuzun zarar vermediği öğrenildi.
Mühendis Kalhan, bölgede ve yaylalarda boş arazisi olan çiftçileri lavanta yetiştiriciliğine davet etti.
ARŞİV HABER LİNKİ:
https://denizcilerhaber.org/2022/04/iskenderunda-ilk-sucikaginda-lavanta-tarlasi/