İSKENDERUN KÖRFEZİNE RESİFLER KONMAYA BAŞLANDI

Balık neslinin körfezde yeniden canlı hale gelmesi için İMEAK Deniz Ticaret Odası ve İSTE Su Ürünleri Dekanlığı tarafından müşterek başlatılan İskenderun Körfezinin belli koordinatlarına resif bırakma çalışmaları nihayet sona erdi.

Bir süredir İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Su Ürünleri Dekanlığı bahçesinde biriktirilen betondan yapılmış balık yuvalama evleri, yani resifleri denizlerin akciğeridir.

Kaya, kum ve deniz canlılarının birikimi üzerinden suya yakın alanlarda muhteşem bir görüntü ortaya çıkar. Daha az derinlikli ve sığ alanlarda meydana gelen rengarenk görüntüye sahip yapılar olarak da ifade edilmektedir.

Resif Nedir?

Resifler, diğer bir ismiyle “ayrıca “mercan resifleri” olarak ifade edilmektedir. Özellikle deniz omurgasızlarının iskeletlerinden meydana gelen büyük sualtı yapıları olarak öne çıkar.

İskenderun’da insan eliyle yapılan resifler, doğanın yeniden yapılanmasına çare olacak !

Bu konuda bölgemiz için büyük emekler oluşturan İMEAK İskenderun Deniz Ticaret odası Başkanı Sayın Kemal Kutlu’nun ifadelerinde bahsettiği konuların başında,

“İskenderun Körfezi, ne yazık ki iklim değişikliğine maruz kaldığından, içinde barındırdığı canlıların gittikçe ortadan kaybolmasına seyirci kalamazdık.

Bu bölgede görev yapan olarak, çok değişik çareler üretmek istedik. İSTE Üniversitemizin Su Ürünleri Dekanıyla konuyu enine boyuna tartıştık ve İskenderun Körfezimizin belli koordinatlarını ve derinliklerini hesap ederek oralara uygun olacak şekilde resiflerin imalatına geçtik.

Resifler bölgemizde bir ilk olarak önem kazanmakta ve bugün onbir resifi denize bıraktık ve ilerdeki tarihlerde resif sayımızı yüzün üstüne çıkartmayı hedefliyoruz. Daha sonra resiflerle süslenen alanlarımızda balık akvaryumlarını oluşturacağız” ifadeleri yer aldı.

Teknede canla başla çalışan ve ilk olmanın heyecanını yaşayan İSTE Su Ürünleri Dekanlığı ve dalgıç ekipleri, denizin altına tek-tek resifleri yerleştirerek yeni balık neslinin oluşmasının gururunu yaşadılar.

İskenderun İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri bu ölümsüzleşen anda çalışmalara katkıda bulundular.

Tekne içerisinde bulunan görevliler ve misafirlerin ağırlanmasında Birol Mustafa Karakaya İMEAK İskenderun Deniz Ticaret Odasının talimat ve önerilerini başarıyla yerine getirdi.

Nuri Erdener (Nam-ı diğer, Boksör Nuri)

Paylaşın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir