İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) İskenderun Körfezi’nde balık popülasyon ve habitatlarını arttırmak ve desteklemek amacıyla yapay resif projesini hayata geçiriyor.
Büyük İskender Yapay Resif Projesi adı verilen proje ile körfezdeki denizel biyolojik çeşitliliğin korunması ve geliştirilmesine katkıda bulunulması, başta Orfoz ve Lahoz gibi nesli tehlike altında türler için beslenme ve koruma alanı oluşturulması, körfezde yok denecek kadar az olan dalış sahası oluşturarak dalış turizminin desteklenmesi amaçlanıyor.
Proje ile ayrıca, bölgede deniz içerisinde bulunan canlılara uygun ortamlar sağlayarak canlı miktarlarının artışının desteklenmesi ve habitata bağımlı türlere yeni yuva oluşturulması, bölgede türlerin popülasyon yoğunluklarını ve tür çeşitliliği arttırılarak amatör veya ticari balıkçılık alanları oluşturulması hedefler arasında yer aldı.
İSTE, Büyük İskender Yapay Resif Projesi ile İskenderun’un marka değerinin arttırılmasına katkı sağlamayı da hedefledi.
Proje tanıtım toplantısında İSTE Rektörü Tolga Depci
“Tabiata zarar vermeyen biçimde dizayn ettiğimiz ve inşa etmeye devam ettiğimiz resifler ile bölgemizin ve ülkemizin imkânlarının arttırılacağına, projenin amaçlarına ulaşacağına inanıyoruz. Böyle bir projenin parçası olduğumuz için mutluyuz. Süreçte emeği geçen fakülte üyelerimize ve Deniz Ticaret Odası Başkanımız Kemal Kutlu’ya şahsım ve kurumum adına teşekkür ediyorum. Akdeniz İncisi Hatay’ımız için çalışmaya devam ediyoruz” dedi.
Deniz Ticaret Odası Başkanı Kemal Kutlu ise
“Danışma görevini üstlenen kurumlar olarak odalar bölgenin ihtiyaç ve taleplerine cevap vermek görevini üstleniyoruz. Araştırma ve geliştirmeyi en iyi yapabilecek olanlar üniversitelerdir. Bu konudaki çalışmaları için Sayın Rektörümüze ve Fakülte Dekanımız Cemal Turan’a teşekkür ediyorum” dedi.
Toplantıda, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan yapay resiflerin amaçlarından ve kullanım biçimleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.