İnsanca yaşamak istiyoruz ! diyerek faturaları yaktılar.

2021 Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Temsilciliği tarafından 3 Şubat 2022 Perşembe günü İskenderun Güvercinli Park’ta (eski Bit Pazarı) emeklilerin geçim sıkıntıları ile taleplerini içeren basına ve kamuoyuna yönelik açıklamalar yapıldı, ödemekte güçlük çekilen faturalar yakıldı.

Hatay’da Halk Ekmek Fabrikaları kurulsun !

Emeklilerin talepleri arasında halkın ucuz ekmeğe ulaşabilmesi için Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından Hatay’da Halk Ekmek Fabrikalarının kurulması önerisi de yer aldı.

Sendika üyelerinin, bazı sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaşların katıldığı protesto etkinliğinde sendikanın İskenderun Temsilcisi Mustafa Çankaya’nın okuduğu “BİZ EMEKLİLER İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ” başlıklı açıklamada şu ifadeler yer aldı :

“2022’nin daha ilk günü biz emeklilerin bütçesini etkileyen ne varsa yüzde 50’ye varan zamlarla karşıladık. 

Aldığımız emekli maaşları yıllarca sahte enflasyon oranında yapılan zamlarla önce yoksulluk, sonra açlık sınırı altına düşürüldüğü için kiraya, faturalara yetmiyor, emeklinin mutfağında yangın var, insanca yaşamak istiyoruz diye haykırmamıza rağmen en az yüzde 50 -yüzde 60 enflasyon, verilen yüzde 25 civarındaki zam ile 2022’yi nasıl geçireceğiz, verilen zam kayıplarımızın yarısını bile karşılamıyor derken elektriğe, doğalgaza, akaryakıta yapılan zamlarla tamamen günlük yaşamımızı sürdüremez hale geldik. 

Kısaca artık bıçak eti geçti, kemiğe dayandı. Açlık sınırının 4 bin 250 lirayı, yoksulluk sınırının ise 13 bin 844 lirayı aştığı günümüzde, neredeyse tamamına yakınımız yoksulluk sınırı altında, milyonlarcamız ise açlık sınırı altında maaş almaktayız. 

Avrupa’da yaşayan emekliler emekli aylıkları ile dünya turuna çıkarken, Türkiye’de ise kasabasına, köyüne dahi gidemeyen,  tüketici kredisi ve kredi kartı kullanarak günlük yaşamlarını sürdürmek zorunda bırakılan emeklilerin büyük bölümü bankalara borçlu durumda olup, önemli bir bölümü ise borçlarını ödeyemediğinden icralık oldular. 

Döviz kurlarındaki artışlar gerekçe gösterilerek temel gıda maddelerine, petrol ve akaryakıt ürünlerine, elektrik, su, doğalgaz hatta en doğal besinimiz olan ekmek Fiatlarına yapılan fahiş zamlardan dolayı artık evlerde battaniye ile oturuyor, daha ucuz ekmek alabilmek için fırın fırın dolaşıyoruz. Bir türlü ödeyemediğimiz faturalarımızı siz sayın basın mensupları önünde yakmaya karar verdik.  

Bizler ömrümüzün neredeyse yarısını çalışarak, bu ülkeye hizmet ederek emekli olduktan sonra bile geçimimizi sürdüremeyeceğimiz düşüklükteki maaşlarımız yüzünden çalışmak zorunda bırakıldık. İlerlemiş yaşımızdan kaynaklı olarak zayıflayan reflekslerimiz ve dikkatimizden dolayı da daha fazla kimisi ölümle sonuçlanan kazalar geçiriyoruz. 

Çalışma yaşamımız boyunca Gelir vergisi, Damga vergisi, Emeklilik keseneği ve Sağlık Sigortası Primi olarak her ay maaşlardan yapılan kesintiler yetmezmiş gibi, emekli maaşımızdan da her ay muayene katılım payı, reçete bedeli, ilaç katılım bedeli ve ilaç Fiat farkı gibi isimler altında kesintiler yapılarak ekmeğimizi daha da küçültmeye devam ediyorlar.

Diğer taraftan, kazanılmış emeklilik hakları 4447 sayılı yasa ile gasp edilen milyonlarca EYT’li yurttaş, prim gün sayısı itibariyle kazanmış oldukları emeklilik hakları yaş sınırı vesaire gibi bahanelerle engellenerek milyonlarca emekli ve ailelerine çok büyük bir mağduriyet yaşatılmaktadır. 

BİZLER ÜÇER-BEŞER YÜKSEK MAAŞ DEĞİL, İNSANCA YAŞAYABİLECEĞİMİZ BİR MAAŞ İSTİYORUZ !

Emekliler olarak ülkenin sahip olduğu tüm değerleri üreten bizler, ülkeyi yönetenler gibi üçer-beşer maaş ve ‘huzur hakkı’ değil, sadece insanca yaşayabilecek bir emekli aylığı talep ediyoruz.

Emekli olduktan sonra da iş aramak ve çalışmak istemiyoruz. Ömrümüzün sonbaharında dinlenerek, kendimize, çocuklarımıza ve torunlarımıza zaman ayırarak, huzurlu ve güvenli bir şekilde yaşamak istiyoruz. 

Ayrımsız tüm emekli yurttaşlar için insanca ve onurlu bir yaşam, huzurlu ve güvenli yarınlar, çocuklarımız ve torunlarımız için sosyal güvenceli bir gelecek istiyoruz. 

Toplu sözleşmeli sendika hakkımızı istiyoruz. ‘hak verilmez alınır, haklar örgütlü mücadele ile kazanılır’ şiarı ile mücadele ediyoruz. Kazanacağız.

TALEPLERİMİZ;

* Emekli Sendikaları Statü Yasası çıkarılsın. Toplu sözleşmeli sendika hakkımız üzerindeki idari baskılara derhal son verilsin. 

* Tüm emeklilerin maaşlarına açlık sınırının ve asgari ücretin üzerinde olacak şekilde yoksulluk sınırı da dikkate alınarak seyyanen zam yapılsın. 

* İşçi, Memur ve BAĞ-KUR emekli aylıkları arasındaki eşitsizlik giderilsin. Gerçek bir intibak yasası çıkarılsın. 

* Tüm emeklilere yılda 4 defa ve 1’er maaş tutarında ikramiye ödensin. 

* Sağlık hizmetlerinden alınan muayene, tedavi ve ilaç kesintilerine son verilsin. 

* Ülkenin her yerinde geçerli olmak üzere herhangi bir yaş sınırı uygulanmadan emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlansın. 

* EYT’li yurttaşların mağduriyeti giderilsin. EYT yasası çıkarılsın. 

* Hayat pahalılığına ve zamlara son verilsin. 

* Vergide ve gelirde adalet sağlansın. 

* Temel gıda maddeleri ile elektrik, su ve doğalgaz gibi tüketim harcamalarından alınan KDV kaldırılsın.

* Hatay Büyükşehir Belediyesinden de Hatay’a Halk ekmek fabrikası kurulmasını ve halkın ucuz ekmeğe ulaşmasını talep ediyoruz. 

SAYIN BASIN, SEVGİLİ EMEKLİ YURTTAŞLAR;

‘İnsanca bir yaşam istiyoruz’ ve ‘Demokrasi mücadelesinden emekli olunmaz’ şiarı ile yürüttüğümüz toplu sözleşmeli sendika mücadelemiz 1995 yılında başladı ve emeklilerin sendika hakkı kabul edilene kadar da devam edecek. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. 

Milyarlarca liralık servet sahibi olan işverenlere ihtiyaçları olmadığı halde sendika kurma hakkı tanıyıp, buna karşılık açlık ve yoksulluk sınırının altındaki maaşlarla yoksulluğa ve sefalete mahkûm edilen milyonlarca emekli yurttaşın sendika hakkının engellenmesi girişimlerini kabul etmiyoruz ve sendika talebimizde kararlıyız. 

Sendikamız 2021 TÜM EMEKLİLER SENDİKASI (2021 TÜM EMEKLİ SEN) Ülke çapında kısa süre de hızla örgütlenerek, biz emeklilerin insanca ve onurlu bir yaşamı için ekonomik, demokratik mücadele örgütü olan sendika çatısı altında toplanıp, toplu sözleşmeli sendika hakkımızın kazanılması yolunda var gücüyle mücadelesini sürdürecektir diyerek artık ödeyemez hale geldiğimiz faturalarımızı

  • Yaşasın 2021 Tüm Emekli Sen!
  • Yaşasın toplu sözleşmeli sendika mücadelemiz!
  • İnsanca yaşamak istiyoruz!

Diyerek sizlerin huzurunda yakıyoruz.”

Paylaşın...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *