Milleyha Kuş Cenneti, ÇÖL oluyor!

Hatay’ın en önemli doğal zenginlikleri arasında ve özellikle kuş bilimcilerinin ziyaret ve inceleme sahası olan Samandağ’daki Milleyha Kuş Cenneti ile ilgili olarak ünlü kuş araştırmacısı Emin Yoğurtçuoğlu “Göz göre göre Milleyha’yı yok ediyorlar” diyerek konuyu Kamuoyunun dikkatine sundu.

Kuş Dedektifi olarak bilinen Emin Yoğurtçuoğlu 24 Temmuz 2021 tarihinde saat 22.00’de twitter hesabından yaptığı açıklamada,

DÜN BAŞIMA GELEN KORKUNÇ BİR OLAYI ANLATAYIM.

Kuşların ana göç yolu üzerinde olan Hatay Samandağ’daki Milleyha Kuş Cenneti’nde tam 21 kilometre yürüyüş yaptım.

Aslında neredeyse her gün bu yürüyüşü yapıyorum! Yürürken kuş cennetindeki gölün kenarına koca bir kanal açılmış olduğunu gördüm.

Gölün suyu içine dolmaya başlamış, böylece göldeki son su da kanalın içine dolup kuruyacak.

Tuz Gölü’nde yavru Flamingoların başına gelen buradaki kuşların ve doğanın başına BİLE BİLE GETİRİLİYOR.

Ancak bu son değil, bir şey daha beni şoka uğrattı.

İlkbaharda su tutan, çok önemli tuzcul bitkilerin bulunduğu, binlerce yıllık bir sulak çayır ekosisteminin üstünün birkaç kamyon ve dozerle toprak doldurulduğunu göz yaşları içinde izledim.

Biraz daha ilerlediğimde, sahile vuran çöplerin arasında dinlenmeye çalışan, şaşkınlık içindeki Uzunbacak kuşunu görünce de onun adına insanlık için gene utandım.

Kuşlar çocuklar gibidir. Saflardır. Tertemizlerdir… Konacak tek bir düzgün alanı olmadığından belki göç yolunda ölüp gidecek bu suya bağımlı kuşlar…

Benim anlayamadığım, insan bu çağda su kaynağını, gölü niye yok etmek ister? Suyun önemini hala nasıl anlayamamış olduğumuz tepemden aşağı yıldırım gibi düşüyor.

Asi Nehri’nin son yadigarı olan Milleyha Kuş Cenneti dediğimiz yer, Hatay’da Asi’ye ait kalan son kale doğa adına.

Ayrıca muazzam bir eko turizm potensiyeline sahip, 282 farklı kuş türünün kaydedildiği, Türkiye’de daha önce görülmemiş birçok kuş türünü kaydedip ulusal ve uluslararası camiada büyük yankı uyandıran bir lokasyon.

Manyas Kuş Cenneti’nden daha etkileyici olabilen, korunabilse büyük bir iş başaracağımız Hatay’daki son doğal kıyı göleti.

Daha ne diyeyim bilmiyorum.

Başkanlar ve bütün karar vericiler durumdan haberdar! Hatta birlikte ziyaret ettik burayı çoğuyla. Korunacak diye sözler verildi. Peki nasıl oluyor da göz göre göre bir alandaki bu kıyıma izin veriliyor?

Umudumuzu neye ve kime bağlayacağız ?

Bir Tuz Gölü vakası daha yaşanmadan burada olanların önüne geçmeye davet ediyorum” dedi.

Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel, “Anlaşılan biz el atmadan olmayacak”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın ‘konu artık bizde, temizliği yaptık, koruma altına aldık‘ diye video çekip paylaştığını ifade eden Milletvekili Özel, anlaşılan biz el atmadan olmayacak”  dedi.

Milletvekili Özel, Youtube’da 29 Mayıs 2021 tarihindeki “İbibik Toygarı Kuşu Hatay’da (Başkan Dışarıda)” başlığıyla yayımlanan videonun 3.15 – 3.25 saniye arasında Başkan Lütfü Savaş’ın, ‘Burayı korumak bize farz oldu diyerek akabinde 3-4 açıklama yaptığını ve Kültür Turizm İl Müdürlüğü koruyamadı biz koruyoruz dediğini ifade etti.

Açıklamasında “Vali beyle toplantımız var bu konuda, El atacağız inşaallah” diyen Milletvekili Abdulkadir Özel, daha sonra kanalın kapatıldığı bilgisini paylaştı.

HABER : ALİ GEZ

Paylaşın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir