Demirel’in GAP hayaline bizlerde GAPılak !

Eski Başbakan ve Cumhurbaşkanlarımızdan “Ispartalı” rahmetli Süleyman Demirel’in “GAP’ı kimseye gaptırmam” sözü yıllar öncesinden beri söylenegelmiştir.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Mayıs 2021 ayında bir yerel televizyon programında GAP’tan bahsetmiş ve “bizim GAP’a dahil olmamız lazım” demişti.

Bu düşünceyi işittiğimden bu yana oldukça mantıklı buluyorum

Tabii ki o sıralarda İskenderun’un il olması konusu gündemde yer alıyordu, GAP konusu fazla gündem konusu olmadı.

Şimdi konuyu ısıtıyor ve diyorum ki : İskenderun İL olamıyorsa, o zaman HATAY, Güneyoğu Anadolu Projesi (GAP) illeri arasına katılması gerekir!

NİÇİN ?

GAP’a bağlı 9 vilayet var, bunlar : ADIYAMAN, BATMAN, DİYARBAKIR, GAZİANTEP, KİLİS, MARDİN, ŞANLIURFA, SİİRT ve ŞIRNAK.

1970’lerde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde su ve toprak kaynaklarının geliştirilmesi programı olarak başlayan GAP, 1989’da bir master plan ile tarım, sanayi, ulaştırma, eğitim, sağlık, kırsal ve kentsel altyapı yatırımlarını da içine alan bir bölgesel kalkınma projesine dönüştü.

GAP’ın bu vilayetlerinin yıllar sonra bugünkü durumlarına katkılarını tartışmaya gerek yok.

İskenderun…

GAP’ın lojistik adımlarından biri denizyolu ulaşımıdır. Çok uzun yıllardan beri İskenderun bölgesi GAP’a denizyolu ulaşımı ve depolama hizmetleri vermektedir.

Bağlantılı olarak yurt içi ve yurtdışı kara taşımacılığıyla özellikle de Irak’a transit taşımacılıkta İskenderun bölgesi GAP illeriyle ortak kahır çekmektedir.

“Kahır” derken? diye sorabilirsiniz.

Küçük bir örnek: Hani İskenderunlular olarak sesimizi kimsenin duymadığı şu ANGUS konumuz var ya, işte o angusların bir kısmı İskenderun Limanında tahliye oluyor, GAP illeri üzerinden IRAK’a taşınıyor!

Zaten GAP illeriyle içiçe geçen kültürel ve sosyal bağlarımızın, ekonomik kaygılarımızın daha da ilerletilmesi, artık GAP’ın mevcut ekonomik gücünden Hatay’ın “resmi üye olarak” faydalanması zamanı gelmiştir.

Tabii ki GAP illeri de Hatay’ın katılımıyla özellikle lojistiğin ulaşım dalında çok önemli bir ortak sahibi olacaklardır.

Biz Hataylılar olarak, meselâ, GAP illerinin kırsal kesimlerinin gelir düzeylerinin arttırılması hedefinden ve yatırımlarından Hataylı çiftçiler de faydalanabilirse; GAP’ın kentsel altyapı güçlendirme hedefinden ve yatırımlarından Hatay’ın tüm ilçeleri faydalanabilirse bundan memnun oluruz.

Tabii ki kazan-kazan mantığıyla GAP İdaresine Hatay’ın ve Hataylıların katkıları somut olarak benimsetilebilirse gerçekleşir bu düşünceler.

Konunun kamuoyunda daha fazla yer alması, muhataplarınca ayrıntılı olarak tartışılması ve Hatay’ın GAP illeri arasına girmesini çok isterim.

Ali Gez

Paylaşın...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *