Başkan Parlar, Hatay’ın Ekonomisini ve Pandemi Sürecini Değerlendirdi

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay İl Başkanı Hasan Ramiz Parlar, Hatay’ın ekonomik durumu ile pandemi sürecine yönelik açıklamalarda bulundu.  

Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan kapısı olan Hatay’ın ekonomide uygulanan yanlış politikalardan etkilenen illerin başında geldiğini belirterek, “İhracatçımız rekabet edemez hale geldi ve ihracatımız çok düştü” dedi.

Başkan Hasan Ramiz Parlar, ihracatın düşmesinin ihracata bağlı pek çok sektörü de olumsuz etkilediğine dikkat çekerek,

“Hatay’da tarım büyük oranda ihracata yönelik. Ülkenin en büyük ikinci TIR filosuna sahip Hatay’da sayısını tahmin edemeyeceğiniz kadar çok TIR’ımız garajlarda uykuya yatmış vaziyette” diye konuştu.

Başkan Parlar, Suriye’de yaşanan iç çatışmaların yarattığı göçün Hatay’da büyük bir işsizliğe neden olduğuna dikkat çekerek,

“Yaklaşık 500 bin Suriyeli’nin ucuz iş gücüne hazır vaziyette iş aradığı bir Hatay’da, işsizlik şuanda en önemli sorun haline geldi. Hem ekonomik sorun hem büyük bir işsizlik. Gençlerin yüzde 50’den fazlasının işsiz olduğu kentte, Hataylılar, geleceklerine gerçekten kuşku ile bakar haldeler” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay İl Başkanı Hasan Ramiz Parlar, pandeminin yarattığı tahribata dikkat çekti. Hatay ekonomisinin pandemi öncesinde de ciddi bir bunalım içerisinde olduğunu ifade eden Başkan Parlar,

“Dış politikadaki yanlış uygulamalar ekonomiyi Türkiye’nin her yerinde çok kötü etkiledi. En fazla etkilenen iller arasında Hatay birinci sırada. Çünkü Hatay’ın ekonomisi dışarıya bağımlı bir ekonomi. Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan kapısıdır. Hatay, Suriye ile çok uzun bir sınıra sahip. Ama Suriye kanalı ile bütün Ortadoğu ülkelerine ihracat yapılan bir ticaret merkezi idi. Ayrıca sınır ticaretinin de çok olduğu, Türkiye’den alış veriş yapmak isteyen komşularımızın geldiği, alış veriş yaptığı bir yerdi Hatay. Hataylılar da oraları ziyaret ederdir zaman zaman” dedi.

İHRACATÇIMIZ BAŞKA ÜLKELERLE REKABET EDEMEZ HALE GELDİ

Suriye ile ilişkilerin bozulmasının sınır ticaretini etkilediği gibi bütün Ortadoğu’ya ihracatı da etkilediğine işaret eden Başkan Parlar,

“Sınırlar kapalı olunca, araçlarımız orada geçip de başta çok büyük pazar olan Suudi Arabistan üzere Ortadoğu’nun diğer ülkelerine gidemiyor. Gidemeyince de deniz yoluyla göndermek de maliyeti çok artırıyor. Maliyet çok artınca ihracatçı firmalar başka ülkelerle rekabet edemez hale geldiler ve ihracatımız çok düştü” ifadelerini kullandı.

TIR’LARIMIZ UYKUYA YATMIŞ VAZİYETTE

İhracatın düşmesinin ihracata bağlı pek çok sektörü de olumsuz etkilediğini vurgulayan Başkan Parlar, şöyle devam etti:

“Hatay’da tarım büyük oranda ihracata yönelik yapılan tarımdır. Çiftçimiz çok etkilendi. Nakliye sektörü Hatay’da çok önemli bir sektördür. Ülkenin en büyük ikinci TIR filosuna sahip bir ilidir Hatay. Yıllardır garajlarda, sayısını tahmin edemeyeceğiniz kadar çok TIR’larımız uykuya yatmış vaziyette. Çalışanlar da rekabetten dolayı; işin az olmasından dolayı inanılmaz düşük fiyatlara çalışmak zorunda kaldılar.”

HATAY’DA 500 BİN SURİYELİ UCUZ İŞ GÜCÜNE HAZIR VAZİYETTE

Hatay’da ihracata yönelik bir ambalaj sektörünün de olduğunu anımsatan Başkan Parlar,

“Onlar ne yazık ki hiç çalışamıyor. Büyük bir sanayimiz vardı TIR’ların bakımını yapan. Bu sanayi tamamen durmuş vaziyette. Bu kadar çok sektör durunca; üstüne bir de yaklaşık 500 bin Suriyelinin ucuz iş gücüne hazır vaziyette iş aradığı bir Hatay’da işsizlik şuanda en önemli sorun haline geldi. Hem ekonomik sorun hem büyük bir işsizlik. Gençlerin yüzde 50’den fazlasının işsiz olduğu bir şehir Hatay şu anda. Maalesef Hatay’ı çok kötü etkiliyor. Hataylılar, geleceklerine gerçekten kuşku ile bakar haldeler. Zaman geçtikçe de umutsuzluğa sürüklenmekteler” dedi.

EN BÜYÜK GÜCÜMÜZ UMUDUMUZ

Her zaman halkın içerisinde olduklarını kaydeden CHP Hatay İl Başkanı Hasan Ramiz Parlar,

“En büyük gücümüz umudumuz. Bunu halka aşılıyoruz. Kesinlikle umutsuz olmaya gerek yok. Cumhuriyet Halk Partisi var. Cumhuriyet Halk Partisi eninde sonunda yönetime gelecek ve bu sorunların üstesinden çok kısa sürede gelecek. Nasıl geleceğini de halkımıza anlatıyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi’nin politikalarını, iktidara geldikten sonra izleyeceği yolu anlatıyoruz. Partimizi Hatay’da giderek büyütüyoruz. İnsanlara bir taraftan da moral veriyoruz. Bir tarafta da umut aşılıyoruz. Hatay’ın şu anki haline baktığımız zaman bu iktidarın, tüm Türkiye’ye olduğu kadar en fazla da Hatay’a çok büyük kötülük yaptığını açıkça ifade ediyorum” diye konuştu.

KORONA İLE MÜCADELE ÇELİŞKİLER YUMAĞI İÇERİSİNDE YÜRÜYOR

Aynı zamanda bir tıp doktoru olan Başkan Parlar, pandemiyi sağlık yönünden de değerlendirdi. Korona ile mücadelenin çelişkiler yumağı içerisinde yürüdüğünü dile getiren Başkan Parlar, ülke kasası boşaltıldığında böylesi kötü dönemlerde harcanacak paranın da olmayacağına işaret etti. Başkan Parlar,

“Önlemleri almanın maliyetini karşılayamazsanız, önlem almakta zorlanırsınız. Lokantaları kapattığınız zaman, lokantada çalışan, emek veren insanların günlük ekonomik ihtiyaçlarını karşılamanız lazım. Aldığınız vergiyi karşılamanız lazım. Lokantayı kapatıp, stopajlarını, vergisini almaya devam ediyoruz. Bunların önüne geçmek lazım. Bu sadece lokantalarla sınırlı değil. Pek çok sektör kapatıldı. Ekonomi durdu. Gün kazanıp, gün yiyen insanlar var Türkiye’de. Birçoğunun da sigortası yok. İnsanların ne yiyip ne içeceğini kimse düşünmedi. Cumhuriyet Halk Partisi belediyeleri ellerinden geldiğince insanlara yetişmeye çalıştı. İnsanlar çok mutlu oldu. Ama insanların bir kaç günlük gıda sorununu gidererek sorunu çözemezsiniz” dedi.

Paylaşın...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *