Bakan Pakdemirli Reyhanlı Barajı Açılışına Geldi

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Reyhanlı Baraj açılış törenine katılmak üzere 3 Ekim 2020 Cumartesi günü geldiği Hatay Havalimanı’nda Kurum Amirleri ve İl Müdürü Ergün Çolakoğlu tarafından karşılandı.

Açılış töreninde Reyhanlı Barajı’nın Hatay ve ülkemiz için hayati önem taşıdığını ifade eden Bakan Pakdemirli,

“9,3 kilometre ile ülkemizin en uzun gövde uzunluğuna sahip barajı olan Reyhanlı Barajı, sulama ve taşkın koruma maksadıyla inşa edilmiştir.

Reyhanlı Barajı, kendi su kaynağı olmayan bir barajdır. Baraj, Karasu ve Afrin çayından çevrilen kış dönemi taşkın sularıyla doldurulmaktadır. Temelden 29 metre yüksekliğe, 21 milyon metreküp gövde dolgu hacmine sahip barajımız, zonlu toprak dolgu bir barajdır. Bu özellikleriyle Reyhanlı Barajımız, 7 adet orta büyüklükteki baraja eş değerdir.

Reyhanlı Barajı ve Sulamaları, bölgenin en önemli, en büyük ve hasretle beklenen tarımsal sulama projesidir. Barajın sulama sahası 585 bin dekardır. Yani Reyhanlı Barajı, 290 bin futbol sahası büyüklüğünde bir alanı sulayacaktır.

Reyhanlı Barajı, aynı zamanda, Hatay şehrimizi ve Amik Ovası’nı taşkın afetine karşı da koruma görevi üstlenecektir. Öyle ki, herhangi bir risk halinde, Afrin ve Karasu çaylarının taşkın sularını Reyhanlı Barajına aktaracağız. Böylece hem yaklaşık 200 bin dekar araziyi taşkınlardan koruyacağız, hem de, her damla suyu verimli kullanmış olacağız” şeklinde konuştu.

2018 yılında Hatay’da meydana gelen taşkında, 175 bin dekar alanın sular altında kaldığını hatırlatan Bakan Pakdemirli,

“2019 yılında ise, Reyhanlı Barajı’nın sağladığı fayda neticesinde bu alan 25 bin dekara düşmüş, yani 150 bin dekar zirai alanın taşkından korunması sağlanmıştır” dedi.

Bakan Pakdemirli, Reyhanlı Barajı’nın tamamlanmasıyla Amik Gölü’nün boyutlarına yakın büyüklükte bir sulak alan da oluşacağını ve bu vesileyle Hatay’a yeni bir “Kuş Cenneti” kazandırılacağını da belirtti.

Paylaşın...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *