“Çilek tarlaları Suriyeli Türkmenler tarafından satın alınmayıp icar edildi”

MHP Hatay Milletvekili Lütfü Kaşıkçı, ulusal ve yerel medyada yer alan “Suriyeliler ekime uygun toprak arazi almaya başladı” haberine sosyal medya hesabından tepki gösterdi.

Milletvekili Lütfü Kaşıkçı’nın tepki gösterdiği haberde Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 17 Nisan 2020 tarihinde yayımlanan bir röportajda :

“Zamanında Yayladağı Kaymakamı Suriyeliler için hibe kredi bularak çilek ve mantar yetiştirtmiş, Suriye’den gelen insanlar bu yolla bayağı zengin olmuşlar. Böyle de olunca Yayladağı’ndaki vatandaşların mülklerine, tarlalarına satın almak için talip olmuşlar.

Ben bunu duyunca çok üzüldüm, ‘Ne kadar çilek üretebilecek çiftçi varsa fidesini ben alacağım’ dedim. 2 milyon TL verip 700 dönüme yakın arazinin fidesini aldım. Benim istediğim topraklarının başında olsunlar, köylerine terk etmesinler dedim. Yakında bu çileklerin ilk hasadı yapacağız” dedi.

Hatay Milletvekili Lütfü Kaşıkçı “Satın aldıklarını iddia ettiğiniz tarlalar Suriyeli Türkmenlerin, Yayladağlı hemşerilerimizden çilek ekmek için icar ettikleri araziler.”

Milletvekili Lütfü Kaşıkçı twitter hesabından çilek tarlalarının Suriyeli Türkmenler tarafından satın alınmayıp icar edildiğini açıkladı. Milletvekili Kaşıkçı mesajında;

“O Suriyeli dedikleriniz Bayır-Bucak Türkmenleri. Satın aldıklarını iddia ettiğiniz tarlalar ise Suriyeli Türkmenlerin, Yayladağlı hemşerilerimizden çilek ekmek için icar ettikleri araziler. Türk Milliyetçisiyim diyeceksin Bayır-Bucak Türkmenlerinin ekmeği ile uğraşacaksınız.

Gelelim son bir haftadır gündemi meşgul ettiğiniz olayın aslına. Milleti yalan haberlerinizle meşgul edip kirli siyaset yapıyorsunuz. Suriye iç karışıklığından sonra Bayır-Bucak bölgesindeki soydaşlarımız hemen yanı başlarındaki Yayladağı ilçemize yerleştiler.

Yayladağlılarla aynı zamanda akrabalık ilişkileri de bulunan Bayır-Bucak Türkmenleri, Devletimizin kurduğu çadır kentlerde yaşamaya başladılar. Kısa zaman içerisinde ilçemize ayak uyduran Türkmenler bir yanda da geçimleri için iş aramaya koyuldular.

Geçmiş dönem Yayladağı Kaymakamlığı yapan sn Ömer Faruk Yücel, Bayır-Bucak Türkmenlerinin geçimlerini sağlaması için BM ile ortak bir proje yaptı. Bu proje ile Bayır-Bucak Türkmenlerine çilek ekimini öğretti ve onlarını tarıma yönlendirdi.

Bu proje ile Bayır-Bucak Türkmeni soydaşlarımız Yayladağlı hemşerilerimizin tarlalarını icar edip çilek ekmeğe ve para kazanmaya başladılar. Bu ticaret kısa zamanda büyüdü ve karşılıklı etki oluşturup hem Türkmenlerin para kazanmasına hemde Yayladağlı hemşerilerimizin kazanmasına sebep oldu.

Sadece bu yıl Yayladağı genelinde 2500 dönüm çilek ekimi gerçekleşmiş. Dönümüne 3 ton mahsul alındığı düşünüldüğünde 7500 ton çilekten bahsediyoruz. İlçemize sağladığı katma değer ise yaklaşık 30-30 milyon TL tutarında.

Bu hikayenin kahramanları vatansever bir kaymakam, alın teri ile rızkını arayan Bayır-Bucak Türkmenleri ve kapıları ile gönüllerini soydaşlarına açan Yayladağlılardır.

Son bir haftadır Suriyeliler Yayladağında toprak satın alıyor diye ortalığı inlettiğiniz olayın aslı budur. Bayır-Bucak Türkmenlerini tarla da çalışırken görüp Suriyeliler arazi satın almış demek çok büyük bir ayıptır. Türkiye Cumhuriyeti Devletinde toprak almanın yolu bellidir.

Ülkemizde arazi satın almak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gerekir. Vatandaşlık hakkı olan ise istediği yeri satın alır veya satar. Ancak bu hak bile ilimiz Hatay’ın nazik durumundan dolayı defalarca incelemeye tabi tutulmaktadır.

Öyleki Hatay’ın bu nazik durumu geçtiğimiz günler de imar affında dahi kendini göstermiş, satılamayacak ve tapu devri mümkün olmayan kamu arazileri kısmına Türkiye’de sadece Hatay ili eklenmiştir.

Hatay’a bu denli önem veren ve ilimizdeki gelişmeleri yakından takip eden Devletimizi yok saymak sizleri küçültüyor. Çıkardığı yasa da dahi Hatay’ı ayrı tutan onun nazik durumunu düşünen bizim Devletimizdir.

Aynı zamanda asılsız iddialarla ilimizde olup bitenlerden Devletimizin haberinin olmadığını yaymaya çalışıyorsunuz. Devletimiz çok şükür her yerde olduğu gibi Hatay’da da güçlü ve ayaktadır. Kimin kimlerle iş birliği yaptığını da ayrıca bilmektedir.

Bayır-Bucak Türkmenleri sayenizde (@umitozdag@DocDrLutfuSavas ) Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşı olamadığı için ülkemizden arazi satın almaları da mümkün değildir. Sayenizde Soydaşlarımızı vatandaş edemedik hiç değilse şimdi de onları ekmekleri etmeyelim” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Milli Emlak Genel Tebliği (Sıra No: 396) (Resmi Gazete 26 Aralık 2019 tarih ve Sayı:30990)

Milletvekili Kaşıkçı, “Hatay ili sınırları içerisinde bulunanlar ile Çanakkale ilinin Bozcaada ve Gökçeada ilçeleri sınırları içerisinde bulunan taşınmazlar, satılamaz” maddesi bulunan 396 Sayılı Milli Emlak Genel Tebliği’ni kastederek,

“Bu da çıkarılan yasada Türkiye’de sadece Hatay’ın ayrı tutulduğu resmî belgedir. Alın inceleyin ve Hatay’dan uzak durun” ifadelerini kullandı.

Paylaşın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir