Nurettin Can’ın Kaleminden “İskenderun’da Afetler”

Değerli İskenderunlular,

1960 İhtilalinden sonra şehrimizde yaşanan tabii ve ihmal, çevrecilik ve tabiat anlayışından uzak, özellikle menfaat ve ranta dayalı afet ve felaketleri hatırladığım kadarı ile aktarmaya çalışacağım.

Tarih ve zaman hatası olabilir.

Öncelikle ihmalden ve tedbirsizlikten olan ve yaşananlar:

1. Körfez’de yabancı bandıralı büyük bir geminin 1960’lı yıllarda birkaç gün yanması ve patlamalar, yangının Petrol Ofis tankerlerini ve şehri tehdidi, deniz ürünlerinin büyük hasar görmesi.

2. Sarıseki Gübre ve Azot Fabrikasının Baca Filtresizliği nedeniyle yamaçtaki tüm çam ağaçlarının ve bahçelerdeki sebze, meyve ağaçlarının yanarak kuruması ve insan sağlığına etkileri.

3. Sarıseki Gübre ve Azot Fabrikası baca dumanının denize verilmesi ile tüm balık ve lavralarının ölmesi. Denizciler ve Sarıseki sahili ölü balıklarla dolmuştu.

4. 2009 Yılında meşhur İspanya dev zehir atığı yüklü geminin el konulup hacizli olması ile birkaç yıl bekletilerek batışını seyredişimiz. Hâlâ denizde
patlayıp dağılma riski mevcuttur. Balıkçılık sektörünü krize sokmuştu. Vebal, ilgisi olmayan çalışkan Kaymakam’a bindirilmişti.

5. Yarıkkaya’da on bir taş ocağının kümeleştiği yerde çıkan orman yangını. İskenderun ve Amanosların silüetini bozan, kalbini yakan büyük yangın.

6. Akarca Köyü üzerinde bulunan firmanın taş ocağı ve kireç fabrikasında kullanılan adi, kullanımı yasak olan kömürün kullanılması ile, yaşanan yedi yayla’da sebze ve meyve alınamaz olması, ağaçların zehirlenmesine neden olması.

7. İ.D.Ç. Taş Ocağı ince kum ve molozlarının şiddetli yağışlarla İskenderun-Adana asfaltını tıkaması ve verdiği hasarlar.

8. Ve gündemde olan Termik Santral baca küllerinin Akarca Mahallesi’ne dökülmesi.!?

Diğer büyük tabii afetler ise,

1. 1963 – 1966 yıllarında Derabanı Çayı’nın taşması ile Sarıseki’nin oturulmaz duruma gelmesi ve Denizciler’in (eski zindan yazısı) iskâna açılması.

2. 1967 Yılında İskenderun kanalının taşması ile şehrin tamamını istila eden büyük su baskını.

3. Yine 2006 yılında olan kanal taşması ile yaşanan sel felaketi.

4. Suriye’lilerin ülkemiz ve şehrimiz için tehdit oluşu ile, hoşgörünüze sığınarak sahipsiz şehiri temsil eden, parti taassubundan uzak, İskenderun sevdalısı parlementer yokluğu, kurumlaşmakta olan İskenderun İttifakı mezkur nedenlerle elzemdir diyerek hoşça kalın.

Allah (C.C.)’a emanet olun ve AYYILDIZLI BAYRAK asın.

nurettincan1071@hotmail.com

Paylaşın...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *