Termik Baca Külleri Sahipsiz Şehirde Dökülmeye Devam Ediyor

NURETTİN CAN – EĞMEDEN BÜKMEDEN – 27 Ağustos 2019

Çok değerli İskenderunlular,

23 Ağustos 2019’da İskenderun için tehlikeli “Termik Baca Külleri” ile ilgili yazımdan bu yana iki hafta geçti ancak durumda değişme yok. Aynı şekilde dev damper ve dorseli araçlar baca küllerini Denizciler Mahallesi’ne dokuz kilometre mesafede, Akarca Mahallesi’ndeki meskûn mahale 300 metre yakınlıkta yapılan baraja, her gün sabahtan akşama kadar dökmeye devam etmektedirler.

Yapılan ve görülen tek şey, bacadan temizlenen atıkları taşıyan araçların damperleri üzerine, “Dolgu ve İnşaat Malzemeleri Hafriyatları” gibi bir yazıdır. Bir de konu ile ilgili küller açıkta kalmayacak, üzerine beton dökülecek gibi çare olmayan ve halk için aldatmaca sözler ortalıkta konuşulmaktadır.

Daha önce de aynı şekilde halkın galeyanını bastırmak için, “Buraya asla kül dökülmeyecek, sadece Çevre Bakanlığı istediği için göstermelik bir depo, baraj yapıyoruz” diye aldatmacaya gidilmişti. Devamlı milletin aklıyla alay etmek ayrı bir mizah konusu.

Arkadaş, bu göstermelik depoyu neden santralden 15-20 kilometre mesafede, üstelik güzelim Amanosların ormanlarının içine, doğal vadiye, 700-800 rakımlı yamaca yapıyorsun? Bu işletme ve ekonomi kurallarına tamamen aykırıdır. Hiç de rantabl değildir. Bu kadar masraf yapmadan aşağıda boş bir sahaya depolayabilirsin. Neden bu kadar ekonomik riske giriyorsun?

Vaziyeti görmek isteyenler İskenderun’un Akarca Mahallesi’ne gelsinler. İsdemir taş ocaklarına çok yakın, Yazıcılar eski kireç taşı ocağı ki, bununla ilgili milletin sebze ve meyve ağaçları ve adi kömür kullandıkları için yayılan koku ve atmosfer kirlenmesi ile ilgili birçok şikayetler olmuş, Orman ve Çevre İl Müdürlüğü’nde bulunmaktadır. İlgilenenler yerinde rahatlıkla görebilir, hepsi, bir saat gibi bir zaman harcaması olur. Aslında risk oluşturan bu ocak da kapatılmalıdır.

Aziz İskenderunlular, ben daha öncede yazmıştım. Bankacı olduğum için Sanayi ve Ticarete vermiş olduğum emek ve gayretlerim, görev yaptığım yerlerde hala konuşulmakta ve anılmaktadır. Zamanın Başbakanı Tansu Çiller, rahmetli Bakan Mustafa Taşer ve zamanın Valileri Muammer Güler, Lütfullah Bilgin tarafından teşekkür ve takdirle karşılanmıştır. Aynı jenerasyondaki sevgili İskenderunlular da bilirler. Vakıfbank Genel Müdürleri tarafından devamlı ödüllendirildim.

Sanayici dostu ve Türkiye sevdalısıyım, amacım sadece Allah (C.C.)’ın yarattığı en değerli varlık olan insanın sağlığını düşünmektir. Yüce Peygamberimizin mealen söylediği “Bir insanı öldürmek, tüm insanları öldürmek, bir insanı yaşatmak tüm insanları yaşatmak” hadisindeki gibi sizleri, insanları ve geleceğimizi düşünmek, tek kaygı ve gamımdır.

İskenderun’da sekiz yıl banka müdürlüğü yaptım, burada doğdum, burada yaşıyorum, burada da öleceğim. İskenderun’umuzun yaşadığı tabii ve oluşan afetleri de bu köşede sizlere arz edeceğimi belirterek, ilgi ve bilginize sunacağım.

Hoşça kalın, Allah (C.C.)’a emanet olun ve AY-YILDIZLI bayrak asın. nurettincan1071@hotmail.com

Paylaşın...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *