Türkiye’de kişi başı gelir ortalaması 8 bin, Hatay’da 6 bin Dolar

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş 3 Eylül 2019 günü bir TV programında İskenderun’un serbest bölge ilan edilmesi ve Hatay’ın 5. Teşvik Bölgesi’ne alınması konularında açıklamalar yaptı.

Hatay’ın kalkınmasında İskenderun’un serbest bölge ilan edilmesinin ve Hatay’ın 5. Teşvik Bölgesine alınmasının büyük bir rolü olacağını anlatan Başkan Savaş,

“Hatay, Suriyeli nüfusunu hesaba katmasanız bile 5. Teşvik Bölgesinde olmayı hak ediyor. Suriyeli vatandaşlarımızı da hesaplarsak kişi başına düşen gelirimiz oldukça azalıyor. Türkiye’nin kişi başına düşen gelir ortalaması 8 bin dolar Hatay’da ise kişi başına düşen gelir 6 bin Dolar’a düştü. Bakanlar Kurulu 1956 yılında Hatay’ın serbest bölge olması yönünde bir karar almış. Hatay’ın serbest bölge olması birçok avantajı da beraberinde getirir. Öncelikle kurum ve gümrük vergisinden muaf oluyorsunuz, KDV’den muaf oluyorsunuz, gümrüksüz çıkış imkanı yakalıyorsunuz, istihdam olanaklarınız artıyor, dış yatırımcı çekebiliyorsunuz, teknolojik fabrikalar entegre tesisler kurdurabiliyorsunuz, ihracatınızı arttırıyorsunuz.

Tüm bunlar gibi yararlı yönleri var. Singapur ve Dubai dünyanın önemli lojistik üsleri. Neden İskenderun olmasın? İskenderun limanı Orta Doğu ülkelerine en yakın limandır. Biz burayı hem lojistik üs hem de transfer istasyonu olarak seçersek ve gümrükleme sahası yapıp serbest bölge ilan edersek avantaj sağlamış oluruz. İnanırsak ve birleşirsek kalkınmamamız için bir sebep yok” açıklamalarında bulundu.

Paylaşın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir