İskenderun’un bunaltıcı sıcaklarında halkın yayla ihtiyacını karşılayabileceği Amanos sırtlarında iki bölge var. Birincisi Belen ilçesi bölgesi. Diğeri ise İskenderun’un Karayılan, Azganlık, Sarıseki, Kaledibi, Akarca, Bekbele mahallelilerinin yaylaları ile Kırıkhan Alan yaylası bölgesi.
İkinci bölge olarak belirtmeye çalıştığım kış aylarında neredeyse nüfusu boşalan Karayılan – Bekbele – Alan yaylalar bölgesinde, yaz aylarında yaklaşık olarak 25 bin kişi yaşıyor.
İlkokullar kapanmadan başlayan yayla sezonu kış başlangıcına kadar neredeyse 7 ay boyu devam ediyor. Yani yaklaşık 25 bin kişi bu sezonda yaylalarda Devletin her türlü hizmetine muhtaç.
Bu hizmetlerden en önemlisi SAĞLIK…
3 Ağustos 2019 Cumartesi günü bir vefat haberi aldım. Esenbek isimli yaylada, bir zamanlar Sarıseki Belde iken Belediye’de hizmet vermiş bir hemşerimiz kalp krizi geçiriyor. 112 Acil Ambulans hizmetlerine telefonla ihbarda bulunuluyor :
YANIT : Yaylaya güvenlik gerekçesiyle gelemeyiz, Akarca’ya getirin, orada müdahale edelim !
Yaylacılar arasında ilkyardımdan anlayan yok, sonuç, vatandaş yolda rahmetli oluyor ne yazık ki. Allah rahmet etsin.
Tamam, olabilir, güvenlik kaygısı olabilir, anlıyorum. Ancak bir çözüm olmalıydı veya bundan sonra olmalı.
Şöyle, empati yapıyorum, 112 Acil Ambulans görevlisi hemen Jandarma’yı da haberdar edip, kolluk hizmeti alarak gidemez miydi o yaylaya?
İnsan düşünüyor sonra, TV’lerde de izliyoruz ya, örneğin, terörizmin had safhada mücadele sahası olan Güneydoğu’da ulaşılmaz mezralara helikopterler kaldırılıyor insan hayatı için. Bu ihbar sonucunda, ne bileyim, helikopter kaldırılamaz mıydı? Bu kadar zor muydu?
Beni bilen bilir, problemi dile getirmekle kalmam, geçmişte katıldığım süreç geliştirme çalışmalarındaki tecrübemden dolayı ütopik’te olsa mutlaka çözüm önerisi sunmaya çalışırım. Öncelikle bu olaydan ders çıkarılmalı, çünkü yaylalardaki bu vefat son olmayabilir ! İşte Kamu Erk’ine ütopik birkaç çözüm önerim :
* Mümkünse, yaylalar bölgesinde 112 Acil sağlık hizmeti için mobil ekip bulundurulabilir,
* Denizciler mahallesi’nde ve/veya uygun yerlerde 112 Acil Ambulans ekibi ile aynı anda hareket edip koruma ve kolluk hizmeti yapacak JANDARMA birimi/birimleri konuşlandırılabilir, aralarında koordinasyon oluşturulabilir,
* Yayla sakinlerine belirli periyodlarla İLK YARDIM EĞİTİMİ verilebilinir,
* Olup olmadığını bilmiyorum ama, yaylacıların yoğun olduğu noktalarda helikopter pistleri oluşturulabilir, vs.
Çünkü, neredeyse yılda 7 ay süren yayla sezonu ve 25 bin can söz konusudur.
Başsağlığı ve metanet diliyorum, inşallah son olur bu vak’a…
Ali Gez