İskenderun’da Kentsel Yapı Stoğu Yüzde 17 Azaldı!

İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, deprem sonrası İskenderun’da ağır hasarlı binaların yıkım durumu ile ilgili bilgi vermek üzere 30 Aralık 2023 Cumartesi günü Basın Mensupları ile bir araya geldi.

6 Şubat depremi sonrasında İskenderun’un kentsel yapı stoğunun yüzde 17’sini kaybetmesine rağmen, sanayi, ticaret ve sosyal hayatın ayakta kalması nedeniyle geçtiğimiz yıllara göre yoğunluğun arttığını ifade eden Kaymakam Demiryürek,

“01.01.2022 – 28.12.2022 tarihleri arasında İskenderun’da seyreden araç sayısı 63 milyon 775 iken, 01.01.223 – 28.12.2023 tarihleri arasında HTS’lere takılan toplam araç sayısı 64 milyon 550 bin civarında olmuştur” dedi.

“Aynı şekilde toplanan kentsel atık çöp miktarı geçtiğimiz yıl günlük 240 – 250 ton bandında iken bu sene 290 – 300 ton bandına çıkmıştır” diyen Kaymakam Demiryürek şehrin yoğunluğunun azalmadığını, bilakis arttığını söyledi.

Yoğunluğu artan bu şehirde ağır hasarlı binaların yıkım faaliyetlerinin devam ettiğini aktaran Kaymakam Demiryürek,

“Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından tespit edilen ağır hasarlı bina sayısı 3 bin 298” dedi.,

Kaymakam Demiryürek İskenderun’da yıkılması gereken 3 bin 298 ağır hasarlı binanın yıkım süreci Kaymakamlıklar tarafından Çevre Şehircilik il Müdürlüğü teknik ekipleri denetim ve gözetiminde, yine Hatay Valiliği tarafından yetkilendirilen müşavir firmanın denetiminden gerçekleştirildiğini ifade etti.

“Ağır hasarlı 3 bin 298 binanın toplam yüzölçümü 1 milyon 998 bin metre, İskenderun’un yaklaşık 2 milyon metrekaresini yıkıyoruz, 27 bin bağımsız bölüm. Bu 2 milyon metrekare orta ölçekli bir kasaba nüfusudur, hatta büyük ölçekli bir kasaba metrajıdır” ifadelerini kullanan Kaymakam Demiryürek, şu ana kadar yıkımı tamamlanan bina sayısının 2 bin 704, yıkımı biten metrajın ise 1 milyon 746 bin 457 olduğunu söyledi.

Yıkımın tamamlanma oranını yüzde 87.41 olarak açıklayan Kaymakam Demiryürek. “Kalan 588 binanın tamamı mahkemelik yapılar” dedi.

“Ne demek mahkemelik ? ağır hasarlı bina tespitine yönelik vatandaşlarımızın açmış olduğu davalardır. Bu davalara istinaden verilen ihtiyati tedbir veya yürütmeyi durdurma kararlarıdır” ifadelerini kullanan Kaymakam Demiryürek, İdarenin yargı kararlarına rağmen yıkım sürecini sürdürmesinin mümkün olmadığını açıkladı.

Kaymakam Demiryürek,

“Zaman zaman vatandaşlar tarafından sosyal medyada ağırlıkla şehir merkezinde görüntüleri yer alan bazı binalar için “bu bina niçin yıkılmıyor ?” şeklinde serzenişleri iletiliyor, iletmekte haklılar, ancak mahkeme kararlarına rağmen bu binaları yıkmak gibi bir lüksümüz yok” dedi.

Bu hafta sonu mahkemelik olmayan binaların yıkım sürecinin tamamlanacağını açıklayan Kaymakam Demiryürek, kalan yaklaşık 600 yapının da mahkeme kararları kalktıkça yıkılacağını sözlerine ekledi.

İskenderun’da 2 milyon metrekarelik enkazın döküleceği yer bulma konusunda zorlandıklarını ifade eden Kaymakam Murat Sefa Demiryürek, bir kez daha herkese geçmiş olsun dileklerini iletti ve yeni yıllarını kutladı.

Paylaşın...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *