“AKP SARAY İKTİDARI, MİLYONLARCA EMEKLİYİ YİNE AÇLIĞA VE SEFALETE MAHKÛM ETTİ !”

2021 Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şube Başkanı Mustafa Çankaya, “Geçinemiyoruz, insanca yaşayacak bir maaş istiyoruz” sloganı ile bir açıklama yayımladı.

Başkan Çankaya açıklamasında,

“Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran enflasyonunu açıkladı. Her seferinde olduğu gibi bu defa da açıklanan enflasyon rakamları, toplum gerçekleriyle, çarşı – pazar fiyatlarıyla, enflasyonla, iğneden ipliğe gelen dayanılmaz zamlarla, uzaktan yakından ilgisi yoktur.

TÜİK, iktidarın istekleri doğrultusunda hayat pahalılığını ve enflasyonu gizleyen, Temmuz maaş zamlarının mümkün olduğu kadar az olması için uyduruk rakamlar açıklamıştır.

TÜİK’e göre altı aylık enflasyon yüzde 19,77 olmuştur. Ülkemizde çarşı –pazar fiyatları el yakıyor. Bir gün aldığımız temel gıda maddeleri dahil, ihtiyaçlarımızı ertesi gün aynı fiyattan alamıyoruz. Döviz fiyatları füze gibi yükseliyor. Zaten açlık sınırında yaşayan emeklilerin, cebinde kalan son kuruşları da, günlük olarak eriyor.

Petrole, temel gıda maddeleri dahil kira, yakacak, barınma ulaşım, sağlık ve benzeri konularda her gün artan fiyatlarla karşı karşıyayız. Kontrolden çıkmış bir ekonomi ve denetimsiz bir fiyat kargaşası içinde yaşıyoruz.

Gerçek bu olduğu halde TUİK bu kadar düşük fiyatları acaba hangi gezegenden tespit etmiştir?

22 Yıldır AKP iktidarı milyonlarca emekliyi hep dışladı ve görmezden geldi. Hiçbir sorunumuzu çözmedi. İnsanca yaşamak için gerekli ekonomik imkanlarımızı yoketti, bizleri yoksulluğun da ötesinde, açlığa ve sefalete mahkum etmeye devam ediyor.

Yaşlarımız nedeniyle, sağlık sorunlarımız var, çözülmedi, Hâlâ ilaç ve muayene katkı payları mağduriyetimiz devam ediyor.

Demokratik hakkımız olan, sendika hakkımız gaspediliyor, kurulan sendikalarımız kapattırılıyor.

Milyarlarca liralık bütçe ve diğer kaynaklarımız bir avuç zengine, dolar, euro milyonerlerine peşkeş çekilirken, vahşi bir talan ve rant uygulamalarına talan edilirken, sıra emeklilerin durumunun düzeltilmesine gelince, bütçe imkanları ve ödemeler dengesi masalına sarılıyorlar.

Sadece KK mevduatın, yıllık yükü 491 milyara çıktı. Hazinede kara delik yarattı. Garantili projelerin yükü ise ayrıca milyarlar tutuyor, ama emekliye gelince kaynak yok, kabul etmiyoruz !

Açıklanan enflasyon rakamlarına göre emekliye zam vermek emekliyi, açlığa ve ölüme mahkum etmektir.

Kamu çalışanlarına ve asgari ücretliye yapılan ücret zamları aynen emeklilere de yansıtılması gerekir.

8,5 Milyon emekli, yıllardır zaten asgari ücretin altında maaşa mahkum edildi.

Ücretleri yoksullukta eşitlemek yerine, insanca bir yaşam sağlayacak ücret sağlanmalıdır.

Bu sosyal devletin Anayasal bir görevidir. Ayrıca verilen namus ve şeref sözünün gereğidir. “Emeklilerimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz” sözünün gereğidir.

Emeklilerin maaşları, gerçek enflasyona göre belirlenen açlık sınırı ve yoksulluk sınırının toplamının yarısından az olmamalıdır. Emeklilerin yıllardan beri yaşadıkları hak kayıplarına artık dur ! diyoruz.

TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamları yalandır, gerçek dışıdır.

Maaşlarıyla geçinen, emeklilere ve kamu çalışanlarına, Temmuz da daha az zam yapılması için bir planın parçasıdır.

İktidar seçim harcamalarıyla, kaynakların, rantiyeye peşkeş çekmesiyle, sınırsız ve gösterişli harcamalarıyla, boşaltıkları bütçe ve hazineyi, altından kalkamayacağımız yeni vergi ve zamlarla doldurmak istiyor. Yükü, yine zenginlere, sermaye gruplarına değil, bizlerin üzerine yıkmak istiyor.

İktidarı uyarıyoruz. Emeklilerin durumunu ve sorunlarını görmezden gelemezsiniz. Kaynakları belli kesimlere aktarıp, milyonlarca emekliyi açlığa, sadakaya mahkum edemezsiniz, etmemelisiniz. Emekliler yapılanları değerlendirecektir. Vatandaşlar olarak hakkımızı istiyoruz.

Emekliler bu ülkeye ve devlete yük değiller. Yıllarca çalışarak, bedelini l ödedikleri haklarını ve insanca yaşayabilecekleri şartların sağlanmasını istiyorlar.

Milyonlarca emekli ve aileleri olarak artık seçim malzemesi görülmek ve seçim rüşvetleriyle oyalanmak istemiyoruz.

İktidarın uyduruk enflasyon rakamlarına dayanarak komik yüzdelik sadaka zamlarıyla perişan olmak istemiyoruz. İnsan onur ve haysiyetine dayalı yaşamak istiyoruz” ifadelerini kaydetti.

Paylaşın...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *