SU SIKINTILARINDA SORUMLU MAKAM : HATSU !

En temel İNSANLIK hakkımız arasında, temiz içme ve kullanma suyuna rahatlıkla, kolayca erişim hakkı yer alır !

Devletimiz bu hakka yönelik hizmeti, yasal yetki devirleriyle yerel yönetimler aracılığıyla vatandaşa sunmaktadır.

Vatandaş bu hakkın kullanımı esnasında karşılaştığı eksiklik, aksaklıklarda yerel yönetimlere müracaat etmekle mükelleftir.

VATANDAŞ OLARAK SU PARASINI NEREYE ÖDÜYORUZ ?

Vatandaş olarak, hâlâ SU ile ilgili problemlerde YETKİ DEVİRLERİNİ BİLMEYEREK veya UMURSAMAYARAK yerel yönetimlerin tamamından hesap soruyoruz. Çünkü “HAK ARAMA” konusunda tam ve doğru olarak bilinçlenemedik.

Karşımıza kim çıkarsa, sesimize kim kulak kabartırsa, kim derdimizi dinler ve DİKKATE alırsa ondan medet umma, hatta HESAP SORMA durumundayız.

Çözüm makamı olmayan kişi ve kurumların ilgisi de sadece dinlemek ve daha yüksek tonda seslenmek düzeyinde kalmaktadır.

SU konusunda şikayet ve taleplerin iletileceği adresi DOĞRU olarak bilmek açısından hatırlatayım :

Hatay’da 5393 Sayılı Belediye Kanunu kapsamında içme, kullanma ve atık su ile ilgili her türlü sorumluluk, HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ (HBB) bağlısı HATAY SU VE KANALİZASYON GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’ne (HATSU) aittir.

Bundan dolayıdır ki su fatura bedellerini HATSU’ya ödemekteyiz.

Bundan dolayıdır ki en temel insanlık hakkımız olarak SU ile ilgili talep, öneri, eleştiri, şikayet müracaatlarımızı HATSU’ya duyurmalıyız. HAKKIMIZI HATSU’DA ARAMALIYIZ !

Tekraren yazayım, Çünkü yasal olarak su konusunda çözüm ARAMA makamımız HBB bağlısı HATSU’dur.

İSKENDERUN TOKİ KONUTLARI BÖLGESİ VE SUSUZLUK !

İskenderun Düğünyurdu (Cebike) Mahallesi’ndeki 1’inci Etap TOKİ konutları bölgesinde yaşayan vatandaşların uzun süredir yaşadıkları susuzluk problemi devam ediyor.

Sosyal medyadan takip ettiğimiz kadarıyla TOKİ bölgesinde “SU KESİNTİLERİ” o kadar can acıtmaya başlamış ki, vatandaşlar 4 Kasım 2022 Cuma günü akşam karanlığında ellerde tencere, tava, tabak, kaşık ses çıkararak durumu protesto ettiler.

TAŞIMA SUYLA SUSUZLUK GİDERİLMEZ ! ama İskenderun Belediyesi de TOKİ’de yaşayan vatandaşlara kısmen çözüm amacıyla tankerlerle su taşıdığını yayımladı sosyal medya hesabından, geçen aylarda yaptığı gibi.

HBB de yine geçen aylarda vatandaşlar için tankerlerle su taşıdığını duyurmuştu o bölgeye AMA YETMEZ !

SU SIKINTISI kangren hale dönüşmemeli !

Merak ediyorum, HATSU Cebike TOKİ’de tencere, tava, tabak, kaşık ses çıkararak protestocu vatandaşların sesini duydu mu? Kurum olarak tepkisi ne olacak? tepkisiz mi kalacak?

Çünkü konu giderek HALK SAĞLIĞI, ÇEVRE KİRLİLİĞİ gibi yaşamsal tehditlere kadar varıyor. Yani Devletin daha üst makamlarının Cebike TOKİ bölgesinin SUSUZLUK konusunda acilen elini taşın altına koyması gerektiğini düşünüyorum.

ŞİMDİDEN TEDBİR ALINSIN !

Yine Cebike’ye, alt gelir grubundan vatandaşlar için 350 dairelik yeni TOKİ Konutları yapılacak, kura çekilişleri bekleniyor.

O 350 konut inşa edilmeden, şimdiden, olası SU problemi için tedbirler alınmalıdır. Yoksa mağdur bir 350 ailemiz daha olacak! (Ben de kura çekilişini bekliyorum.)

HATIRLATMA ! 2 EKİM 2021, İSKENDERUN ESKİ BELDELER BÖLGESİ, İÇME SUYU HATTI YENİLEME

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, 2 Ekim 2021 tarihinde katıldığı bir yerel televizyon programında ;

“İskenderun ile Payas arasındaki dağ bandındaki içme suyu şebekesine başlayacağız, Dörtyol’un içme suyu hattına başlıyoruz. Payas için para arayışı içindeyiz, bulur bulmaz oraya da başlayacağız” demişti, açıklamanın üzerinden BİR YIL geçti !

Yaklaşık 60 bin insanın yaşadığı, İskenderun’un Amanoslar dağ bandında 14 mahalle muhtarlığının yerleşik olduğu, yaklaşık her dört İskenderunlu’dan birinin ikamet ettiği ESKİ BELDELER (BEKBELE, DENİZCİLER, SARISEKİ, KARAYILAN, AZGANLIK) bölgesinde ‘İÇME SUYU HATTI YENİLEME PROJESİ‘ ne oldu? Sık sık kesilen SUYA mı düştü ?

Ben de mağdurum. Denizciler’de yüksek katlı bir apartmanın en üst katında ikamet ediyorum, sık sık kesilen sular nedeniyle biz de ailecek mağduruz…

Ayrıca ne oldu ASLANTAŞ BARAJI’ndan gelerek çeşmelerimizden akacak denen içme suyu?

Gücenmece, darılmaca yok. Vatandaş olarak çözüm bekliyoruz. Çözüm ne zaman sağlanacak, 2065 yılında mı ?

Yoksa, hak ettiklerimizce yönetilip çözümsüzlüğü HAK mı ediyoruz aslında ?

Ali GEZ

Paylaşın...

One thought on “SU SIKINTILARINDA SORUMLU MAKAM : HATSU !

  1. Geri bildirim: SONUNDA ! -

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir