“Balık Çiftliklerinin Kapasite Arttırmalarına Karşı Çıkıyoruz !”

Arsuz yolu üzerindeki 5 sitenin sakinleri, 12 Kasım 2022 Cumartesi günü Pamir Sitesi Sosyal Tesislerinde toplanarak İskenderun Körfezindeki Balık Çiftliklerinin Kapasite Artışlarını protesto etmek üzere basın açıklaması yaptılar.

İskenderun Çevre Koruma Derneği, Deniz Ticaret Odası, Çevre mahalle muhtarları, Belediye yetkilileri ve vatandaşların katıldığı toplantıda, Başak Sitesi, Pamir Sitesi, Hanedan Sitesi, Akgün ve Güleryüz Sitesi sakinleri adına Pamir Sitesi Yöneticisi Nuri Erdener bir konuşma yaptı.

İskenderun Körfezinde sitelerin karşısında bulunan balık çiftliklerinin kapasitelerinin arttırılması amacıyla 1 Kasım’da site yöneticilerinin haberi olmadan bir toplantı yapıldığını ifade eden Nuri Erdener

Bu balık çiftliklerinin kapasite arttırımlarına karşı çıkalım” dedi.

Toplantı konusu basın açıklamasında,

“İskenderun Körfezinin ekolojik yapısını etkileyen balık çiftliklerinin kapasitelerini artırma girişimlerini site başkanları olarak yapılmak istenen girişimlere şiddetle karşı çıkıyoruz.

İskenderun ve Arsuz ilçe hudutlarında bulunan Pirinçlik mevkiinde kurulmasına izin verilen ve ÇED raporu alınmasına dahi gerek duyulmayan balık çiftliği tesislerinin kapasite artışları istekleri doğrultusunda 1 Kasım 2022 günü saat 14.00’te, Arsuz yolu Arpaderesi mahallesi sınırları içerisinde bulunan Pamir sitesi gazinosunda sözde halkı bilgilendirilme toplantısı yapıldı.

Bu toplantıya emniyet güçleri ve çok az sayıda kişilerin katıldığı toplantıda, İskenderun’dan Arsuz merkeze kadar olan sitelerin başkanları bu toplantıda yer almamıştır.

Bölge halkının bilgilendirilmesi toplantısına gerekli çoğunluğun katıldığı belirtilmekte ise de, çoğunluk sağlanmadan ve adeta gizlenerek bu bilgilendirme toplantısı yapılmıştır.

Asıl toplantılarının konusu, tesislerin sözde açıklara alınması taahhüdünde bulunulduğu öne sürülerek 8 bin Tona yükseltilen kapasitenin aşamalı olarak 16 bin Tona ve daha sonra da 30 bin Tona yükseltileceği söz konusu edilmektedir.

Pirinçlik mevkiinde bulunan Balık Çiftliğinin halihazırda bulunduğu yerlerde bulunan site başkanlarının çağrısı;

Körfez ve koylar, Kültür balıkçılığı yapanlar için en ideal yer. Yetiştirilen balıkların beslenmesi ve taşınması açısından onlar için bulunmaz bir fırsat. Kimse karışmaz ise değmeyin keyiflerine.

Yalnız, unuttukları en önemli şey! ilk önce deniz dibi canlılarını etkilemesi ve ardından denizin keyfini çıkartan insanlarımızın kirlenmiş deniz suyunda yüzme arzularının körlenmesi.

Kültür balıkçılığı için kullanılan yemlerin yüzde 80 gibi bölümlerinin balıklarca tüketilmediği çeşitli kimyasallar içeren bu yemler, deniz dibinde birikerek, deniz dibinde bulunan bitki örtüsünü yok ettiği ve insan sağlığını tehdit ettiği bilimsel araştırmalardan çıkan sonuçlar olarak bilgi sahibi olmamızdır.

Balık üretme çiftliklerinin çevreyi olumsuz etkilediği Sahil Güvenlik Komutanlığının 2000 yılı raporlarında görülebilir.

Bu raporlarda 209 adet balık çiftliği denetlenmiş ve savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur.

Özellikle Ege ve Akdeniz kıyılarında son zamanlarda hızla sayıları artan balık çiftlikleri çevreyi olumsuz şekilde etki altına almaktadır.

Ayvalık ilçemizde bulunan balık üretme çiftlikleri kapatılmış, ne hikmetse onlar İskenderun körfezine yeni çiftlikler açarak faaliyetlerini kapasitelerini artırma girişimiyle sürdürmek isteğindeler.

İskenderun’un sessizliği onlara daha çok tesisler yapma ve kapasite artırma cesareti kazandırmıştır.

Site başkanları olarak, sitemizde ikamet eden vatandaşlarımız adına haberimiz olmadan yapılan bilgilendirme toplantısını ret ediyor ve İskenderun körfezimize sahip çıkılması konusunda ilk önce DEVLETİMİZ İLGİLİLERİNDEN, BELEDİYE BAŞKANLARIMIZDAN, TÜM SİYASİLERDEN, MUHTARLARIMIZDAN, İMEAK, İTSO, STK, İSTE, ÇEVRE KORUMA DERNEKLERİ, TURİZM DERNEKLERİNDEN, BU GÜZEL KÖRFEZİMİZİN KOKUSUNU DUYAN, GÜZELLİĞİNİ YAŞAYAN VATANDAŞLARIMIZDAN VE BASIN MENSUPLARIMIZDAN DESTEK TALEP EDİYORUZ” ifadeleri yer aldı.

https://youtu.be/C6gE4YaXHsY

Paylaşın...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *