Sualtı Türbini İle Enerji Üretimi

İskenderun Teknik Üniversitesi Öğretim üyelerinden Doç. Dr. Abdulla Sakallı’nın Sualtı Türbini ile elektrik üretimi konusundaki projesinde tamamlanan analizlerde heyecanlandırılan sonuçlar alındı.

Doktora öğrencisi Mehmet Uğur Üçel ile birlikte üç yıldan fazla çalıştıkları Sualtı Türbini ile Enerji Üretimi projesinde, 22 Aralık 2021 tarih itibariyle analizleri bitirdiklerini ifade eden Dr. Abdulla Sakallı sosyal medya hesabı üzerinden;

“Çalışmamız Ülkemiz ile beraber bütün Akdeniz ve Ege denizlerimizin sahip olduğu kullanılabilir ve yenilenebilir enerji kaynağı olan akıntı Enerjisinden faydalanma noktasına ekstrem düzeyde katkı sağlayacak sonuçlar ortaya koyacak. Ülkemiz için bu alanda yapılan ilk çalışma olması ayrı bir gurur kaynağımız.

Ülkemizin de taraf olduğu Paris iklim anlaşması çerçevesinde karbon salınımını azaltacak enerji yatırımlarına yönelmesi ulusal ve küresel anlamda oldukça önem arz etmektedir.

Yaptığımız ön çalışmalarda ülkemizin Akdeniz kıta sahanlığının bazı bölgelerine kurulabilecek 10 metre çapında su altı türbini sayesinde yılda yaklaşık 10 gigawatt/saat’e kadar enerji üretimi yapılabileceği görülmektedir. Bu sayede yılda yaklaşık 50 bin nüfuslu yerleşim yerinin yıllık enerji ihtiyacı karşılanabilmektedir.

Diğer taraftan, 3 megawatt/saat elektrik üretim kapasitesi, 56 metre kanat açıklığı ve 90 metre kule yüksekliğinde bir rüzgar türbini ise yılda ortalama 7.8 gigawatt/saat elektrik üretim kapasitesine sahiptir.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının ekonomik büyümeyi arttırdığına yönelik bulguların ağırlık kazanması, küresel ısınma ile mücadele kapsamında bu kaynaklara destek verilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır” şeklinde açıklama yaptı.

Paylaşın...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *