SMA için Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’nda değişiklik teklifi

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, SMA (Spinal Muskuler Atrofi) gibi nadir hastalık ve kanserle yaşayan vatandaşların ilaç, tıbbi cihaz ve benzeri ekipmana ulaşımının sağlanması amacıyla Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’nda değişiklik yapılması amacıyla kanun teklifi verdi.

Milletvekili Suzan Şahin, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonuna havale edilen teklifinin genel gerekçesini;

Anayasa ile korunan ve uluslararası sözleşmelerle desteklenen en temel hak yaşam hakkıdır. Yaşam hakkının korunması kapsamında nadir hastalık ve kanserle yaşayan bireylerin nitelikli, ücretsiz ve insan onuruna yakışır bir biçimde sağlığa ulaşımının hayati önem taşımaktadır.

Yaşam ve sağlığa erişim hakkı çerçevesinde ilaç, tıbbi cihaz ve benzeri ekipmana ulaşımdaki yaşanacak gecikmeler geri dönülemez sonuçlara neden olmaktadır. Bu bağlamda nadir hastalıklar kapsamında olan SMA hastaları gibi bireylerin Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu nezdindeki prosedüre terk edilmesi, yaşam mücadelesini bireylerin ekonomik durumunun insafına bırakmakta ve yaşam mücadelesini zorlaştırmaktadır.

Sağlık Bakanlığı’ndan FDA onaylı ilaçların ithaline izin vermesini beklemek gibi uzun süreçler SMA gibi nadir hastalığa sahip olan bireyler için olumlu sonuç alınamamasına yol açmaktadır’’ şeklinde açıkladı.

3359 Sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’nda değişiklik yapılması hakkında kanun teklifi şöyle;

Paylaşın...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *