YANGIN, BEKÇİ, MOBESE KAMERALARI

28 Ekim, gecenin başlangıç saatleri, telefon çaldı:
– Abi video gönderdim, bir bak.

Baktığım videolarda, karanlıkta mahalle gençlerinin bir kısmı yaya, bir kısmı motorsikletler ve taksilerle biri(leri)ni arıyorlar.

İddia şu : Ateşi söndürülen ormanlık alanlardan birinde tekrar alevler yükselmiş, şüpheli biri(leri) görülmüş, havaya ateş açılmış.

Sosyal medya üzerinden binlerce takipçisi olan “güvenilir !” başka bir platformda bu videoların benzerini gördüm ve o gece saatlerinde bana gönderilenlerden birini yayımladım. Hemen arkasından bir kardeşim beni uyardı.

“Abi bu videodaki iddia yanlış ! doğrusu şu, şu ve şu”. Hemen kaldırdım videoyu.

Şimdi, konunun ana fikri; halkın ‘doğal olarak’ kendisini ve çevresini korumak üzere güvenlik güçlerinin yapması gereken bir kısım görevi kendisi üstlenmeye çalışması.

Varsayalım iddia doğru olsaydı. Mahalleli biri(leri)ni ‘ormanlık alanı yakıyor’ iddiasıyla yakalasa ve öfke kontrolü yapamayıp kendince cezalandırmaya kalkışsa, sonuç ne olurdu?

MAHALLE BEKÇİLERİ SAYISI YETERSİZ !

İşte bu yüzden mahalle bekçilerine, hatta bir kısmı ‘motorize’ mahalle bekçilerine ihtiyaç var, hem de acilen.

Vatandaşa sadece olayları ihbar yükümlüğü verip; asayiş, emniyet, koruma, kollama görevlerini bekçilere bırakmak şart. Bu konuda da etkili, yetkili tüm söz ve makam sahiplerinin derhal adım atmalarını bekliyorum ben.

MOBESE KAMERALARI DA YETERSİZ.

İnsanların yaşam mahallerine kadar girerek etkileyen yangın için, ormanlık alanlarda yangın ihbar merkezleri sayısı, ormanlık alan kenarlarında mobese kameralarının yetersizliği de bilinen bir şey, ders ve acil tedbir alınmalı. Vatandaşın talebi de bu yönde bizlere iletilen.

YANGINA İLK MÜDAHALE.

Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından ormanlık alanla iç içe ve ayrıca nüfus yoğunluğu çok olan; itfaiye merkezinden uzak mahallelerde İtfaiye Hazır Kıt’aları konuşlandırılması için ne zaman adım atılacak?

Ya da bu konuda adım atılmayacak mı? Hani, yangına ilk müdahale çok önemli değil mi ?

 İTFAİYE ARAÇLARI SU TAKVİYE MERKEZLERİ, YANGIN HİDRANTLARI

İskenderun’daki mahallelerimizin ormanlık alanları yanarken gördük ki, suyu biten itfaiye araçları su takviyesi için epeyce yol kat etmek zorunda.

Mahallelerde, ormanlık alanlara yakın yerlerde itfaiye araçları için su takviye merkezleri yapılamaz mı?

Bununla birlikte daha önce de dile getirmeye çalıştım. Yine mahalle içlerinde ormanlık alanlara yakın (uygun) yerlere yangın hidrantları (yangın muslukları) konulması için ne gerekiyorsa yapılmalı bence.

Yaraları sarma ve teknik tedbirler konusunda adım atılması gerekenler nelerse, vakit harcanmadan atılıyordur mutlaka, ama bu yazdıklarım vatandaşlardan gelen sesler.

Tabii en büyük tedbir halkımızı yangına, depreme, felaketlere yönelik eğitmektir, yaşa-başa bakmadan. Belirli periyodlarda tatbikatlarıyla birlikte.

İskenderun, Belen, Arsuz. Hataylı hemşehrilerim tekrar geçmiş olsun.

Ali Gez

Paylaşın...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *