İskenderun Devlet Hastanesi’nde PCR Test Laboratuvarı

İskenderun Devlet Hastanesinde kısa bir sürede kuruluş çalışmaları tamamlanan PCR Laboratuvarı hizmete açıldı. 

COVID-19 Moleküler tanısı kapsamında İskenderun Devlet Hastanesi bünyesine katılan PCR Laboratuvarında COVID-19’dan başka daha birçok hastalığın moleküler tanısında PCR yöntemi kullanılıyor.

PCR Testi Nedir?

Polimeraz zincir reaksiyonu (PCR testi), DNA zincirlerinin tortu oluşturabileceği tüm yüzeylerde DNA (ve bazı durumlarda RNA) miktarlarının analizi için kullanılan bir testtir. Kısacası PCR testi oldukça küçük bir genetik örnekten çok sayıda kısa DNA kopyaları incelemeye izin veren bir laboratuvar yöntemidir.

Bu sürece DNA arttırma adı verilir ve belirli genlerin tespit edilmesine veya ölçülmesine izin verir. Bundan yıllar önce ilk kez uygulanmaya başlayan bu test moleküler teşhis alanında önemli bir gelişme olarak öne çıkmıştır. En basit haliyle DNA örneği ve DNA polimeraz, nükleotit, primer ve diğer belirteçler, örnek tüpüne eklendiğinde reaksiyon meydana gelir.

Örnekteki hastalıkların belirlenmesine ek olarak PCR testi kişinin vücudundaki bir takım virüslerin veya virüs yüklerinin tespit edilmesini de sağlayabilmektedir. Hepatit C veya HIV enfeksiyonu gibi durumlarda virüs yüklerinin tespit edilmesi, ilaçların veya tedavinin işe yarayıp yaramadığını göstermeye yardımcı olur.

Bu bilgiler sayesinde doktorlar tedaviye ne zaman başlayacaklarına karar verebilir ve tedavileri kişiye özel şekilde tasarlayabilirler.

Sağlık Bakanlığı tarafından COVID-19 Yetkilendirilmiş Tanı Laboratuvarları Listesi’ne şu linkten ulaşılabilirsiniz :

SAĞLIK BAKANLIĞI COVID19 TANI LABORATUVARLARI

Paylaşın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir