İskenderun Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi İnşaat Yüksek Mühendisi Sıtkı Alper Özdemir, Hatay’daki imar durumu hakkında sosyal medya üzerinden değerlendirme yaptı.
“3 YA DA 4 KAT SINIRI GETİRİLMELİ”
İhtiyaç duyulan çözümün konut sayısı yeterli gelecek şekilde yatay mimari tasarımına geçilmesi olarak açıklayan Sıtkı Alper Hoca,
“Yani TAKS oranı yönetmeliğin uygun gördüğü maksimum düzeye çıkarılmalı, emsal serbest bırakılmalı ve bölgeye göre (zemin koşulları gözetilerek) 3 ya da 4 kat olarak kat sınırı getirilmelidir.
Böylelikle kullanım alanı arttırılmış olacak, yani daire sayısı arttırılırken bina yükseklikleri düşürülmüş olacaktır” dedi.
DEPREM ÖNCESİ İNŞAAT RUHSATI ALINANLAR…
Sıtkı Alper Hoca, açıklamasında,
“İnşaat ruhsatı alınmış, yapımına başlanmış ve yaşanan depremler neticesinde yapımına ara verilmiş olan inşaatların devamına başlanmadan önce ilgili ilçe belediyesi tarafından bu yapılar için deprem performans analizi yapılmasıdır” ifadelerini kullandı.
Ayrıca, İskenderun ve Arsuz Belediyelerince başlanan uygulamalara yönelik kararları değerlendiren Sıtkı Alper Hoca,
“Alınan bilgilere göre;
İskenderun Belediyesi 5 katlı yapılara yeni ruhsat vermeye başlamış, yarım kalan inşaatlara ise ön (gözlemsel) rapor ile devam edilmesini uygun görmüştür.
Aynı şekilde Arsuz Belediyesi de yarım kalan inşaatların devamına kararı almıştır.
Eğer bu bilgiler doğru ise, alınan kararların bilimsel olmadığı gibi hiçbir teknik veriye dayanarak yapılmadığını da ifade etmek isterim.
Yanlışlar yüzünden öldük, yanlış yapılmaya devam ediliyor” dedi.
“Cevapları ben de sizler kadar merak ediyorum” diyen Sıtkı Alper Hoca, Kamuoyu önünde ilgili makamlara şu soruları yöneltti:
“İskenderun ve Arsuz’da yapılan ve yapılmakta olan inşaatların zemin iyileştirmelerinde kazık yükleme testi, İntegrity testi gibi, yapılan işlemin doğruluğunu ve uygunluğunu test edecek yöntemler istenmekte midir?
Bu testler ilgili belediyeler tarafından yeterince denetlenmekte midir?
Yoksa iyileştirme yapıldı işte denilerek bilimden, teknik verilerden ve mühendislik hesaplarından çok uzak uygulamalara göz mü yumulmaktadır ?”