HATAY’DA NÜFUS ARTIŞ VE AZALIŞLARI

TÜİK’in 2021 yılı Adrese Dayalı Sistem üzerinden nüfus istatistiklerini açıklaması sonrası Hatay’da ilçelerin nüfusları ile İskenderun’un mahallelerinin 5 yıllık nüfuslarının artış ve azalışlarını görmek istedim.

Burada artış veya azalış sebepleri üzerinde durmayacağım. Sadece rakamlara – oranlara dikkat çekerek okuyucuları memleketimizin nüfusu ile ilgili fikir ve düşüncelere sevk etmek istiyorum.

YAYLADAĞI EN FAZLA NÜFUS ARTIŞ ORANINA SAHİP İLÇE

Son yıllarda “Yayladağı çileği” gibi tarım ürünlerinde marka şehir olan Yayladağı, 5 yıllık dönem itibariyle yüzde 21 oranında nüfus artış hızına sahip.

Arsuz yaklaşık yüzde 12 civarı, Reyhanlı yaklaşık yüzde 10 oranı ile Hatay’ın ilçeleri arasında en çok nüfusu artan ilçelerden. Bununla birlikte Defne ilçemizde de 2017’de yaklaşık 147 bin kişi olan nüfus 2021 yılında 162 bin kişiye ulaşmış, artış oranı yüzde 9 buçuk.

ALTINÖZÜ İSE NÜFUSU EN AZ ARTAN İLÇEMİZ

5 Yıllık dönemde Altınözü’nün nüfusu yüzde 0,42 oranında artmış, sanki hiç artış olmamış. Sırasıyla Erzin, Kumlu ve İskenderun çok düşük nüfus artış oranlarında.

Geçen yıllarda İskenderun’da 250 bin kişilik nüfusa erişmek üzere kampanyalar düzenlenmişti. Ve 2020 istatistikleri açıklandığında bu rakamı görmüştük. Ancak 2021’de nüfus yerinde saydı.

İskenderun en kalabalık ikinci ilçe olarak yüzde birbuçuk artış oranında iken, Antakya, Hatay’ın en kalabalık ilçesi olarak 5 yılda nüfusunu yüzde 6’ya yakın orada arttırmış, yaklaşık 393 bin kişiye yaklaşmış.

İSKENDERUN’UN CEBİKE MAHALLESİ

İskenderun’un 250 bin sınırını aşabilmesi bir açıdan Cebike sayesinde oldu. 1. Etap TOKİ konutlarının faaliyete geçmesiyle Cebike (eski adı DÜĞÜNYURDU) mahallesi şehrin yeni yerleşim bölgesi oldu. Proje çalışmaları devam eden İskenderun Şehir Hastanesi de ileriki yıllarda hizmete geçtiğinde şehit otoban üstünde bu bölgeye doğru kalmaya başlayacak diye düşünüyorum.

Nüfusu en çok AZALAN mahalle olan Muradiye mahallesi, Dumlupınar ve tepe mahallelerindeki nüfus azalışları konut yapı stoklarının oldukça eski ve bakımsız olması olabilir mi?

Yerel yöneticiler bu mahallelerdeki eski konutların yenilenmesi için HATAY DEPREMİ gerçeğini göz önüne alarak ciddi planlama yapmışlar mıdır? Yoksa ne zaman yapılacaktır? Varsa uygulama takvimi nedir?

Bununla birlikte, Antakya’ya nazaran İskenderun’un 5 yılda nüfusunun neredeyse yerinde sayması, şehrin ekonomik gelir kapılarının da azalması anlamında, bence. İskenderun’un yeni iş alanlarına, beklenen Hatay Depremi unutulmayarak ulaşımı ve altyapısıyla “modern” yerleşim yerlerine ihtiyacı var,

TBMM’DE İLÇE OLMASI İÇİN 3 KANUN TEKLİFİ BULUNAN “DENİZCİLER”

İskenderun’un beldesi iken mahalleye dönüşen Denizciler, Bekbele, Sarıseki, Karayılan ve Azganlık bölgelerinde yaşayan vatandaşların bir kısmı DENİZCİLER adıyla ilçe kurulmasını ve İskenderun’dan ayrılmayı destekliyor.

Bunun kısa vadede gerçekleşmesi mümkün olmadığını bölgede yaşayanlar da iyi biliyor.

Ancak !

İskenderun’un siyasi ve yerel yöneticileri, “her 4 İskenderunlu’dan yaklaşık 1’inin yaşadığı” Denizciler bölgesi için şu soruyu mutlaka sormalılar kendilerine ve ona göre hizmet etmelidir :

“DENİZCİLER BÖLGE HALKI NİÇİN İLÇE OLMAK İSTİYOR ?”

Denizciler bölgesinde en elzem konulardan bir tanesini hatırlatayım : 7/24 Sağlık Hizmeti alabilecekleri sağlık tesisi.

Değerlendirmelerinize ÖNEMLE sunarım.

Ali Gez

Paylaşın...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *