CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Covid-19 salgını sonrası okulların tatil edilmesi ve uzaktan eğitim uygulamasına geçilmesi sonrası, yaklaşık 6 aydır kontak kapatan okul servis şoförlerinin pandemi döneminde en çok sıkıntı yaşayan esnaf grubunun başında yer aldığını belirterek sektördeki sorunların çözümü ve esnafa destek verilmesi konusunda hükümete çağrıda bulundu.
Pandemi sürecinde öğrenci servisi şoförlerinin adeta unutulduğunu ve bu sektöre yönelik bazı iyileştirmeler yapılmaması halinde birçok esnafın iflasın eşiğine geleceğini belirten Şahin,
‘‘Corona virüs salgınının başladığı Mart ayından bu yana 6 aydır servis şoförleri kuruş para kazanmadı. Hala da kazanamıyor. AKP hükümeti Covid-19 salgınına karşı tedbir kararları almadığı gibi kira, elektrik, su, vergi hatta BAĞKUR, SGK gibi ödemeleri yapmaya devam eden esnafımıza destek veren tedbirlerden de hiç bahsetmiyor.
6 aydır çalışamayan servis şoförleri çok zor durumda, mağduriyet yaşıyorlar.
Dünya ve ülke olarak zor bir süreçten geçiyoruz ancak ekonomi uğruna halkın sağlığını hiçe sayıp tedbirleri gevşeten ve salgının yayılmasının artmasını sağlayarak gelecek günlerin belirsizliğiyle vatandaşı baş başa bırakan AKP hükümeti, elini kolunu bağladığı esnafın sıkıntısına bir an önce çözüm bulmalıdır.’’ dedi.
Ticaret Bakanının cevaplaması üzere TBMM Başkanlığına soru önergesi veren CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin yaptığı açıklamada,
‘‘Covid-19 pandemisi nedeniyle dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir dizi koruyucu ve önleyici tedbirler alınmış, bu tedbirleri neticesinde bazı iş kolları tamamen durmuş ya da yarım kapasite ile çalışmak zorunda kalmıştır.
Bu tedbirlerden etkilenen kesimlerden birisi de taşımacı esnaftır.
13 Mart 2020 tarihinden bu yana okulların tatil edilmesi nedeniyle ‘öğrenci servis işletmecileri’ iş yapamamakta, kontağını dahi açamamaktadır. Bu nedenle öğrenci servis işletmecileri maddi ve manevi anlamda zor durumda, psikolojik olarak da büyük bir çöküntü içerisindedir.
Bu zorluklar içerisinde her durumda araçlarının bakımını yaptırmak, sosyal güvenlik primlerini ve kredi kuruluşlarından aldığı kredi taksitlerini yatırmak mecburiyetinde olan öğrenci servis işletmeleri, okulların açılmasını dört gözle beklerken okulların açılışının belirsiz olması nedeniyle hayatlarını nasıl sürdürecekleri konusunda önünü görememektedir’’ diyerek 6 aydır kontak kapatan şoför esnafına bir an önce destek verilmesi çağrısı yaptı.
Esnafın mağruriyetini TBMM gündemine taşıyan CHP’li Şahin’in Ticaret Bakanına sorduğu sorular ise şöyle;
1. Öğrenci servisi işletmecileri için Covid-19 pandemisinin açıklandığı Mart ayından bu yana ödenmeyen Motorlu Taşıtlar Vergisi, Sosyal Güvenlik Primlerinin karşılanması, ötelenmesi ya da geçici olarak askıya alınması konusunda bir çalışmanız var mıdır?
2. Hiçbir gelirleri olmayan öğrenci servisi işletmecileri için günlük iaşe bedellerini karşılayacak maddi yardım yapılması gündemde midir?
3. Çalışamadıkları ve trafiğe çıkamadıkları halde günü geldiğinde araç fenni muayenelerini, trafik sigortalarını ödemek zorunda kalan öğrenci servis işletmecileri için trafik sigorta ve araç fenni muayene sürelerinin pasif günlere tekamül eden günlerinin normal günlere eklenmesi konusunda bir çalışmanız var mıdır?
4. Ticari olarak yük ve yolcu taşımacılığı yapan esnafımız için araç alımında ve akaryakıtta ÖTV ve KDV indirimi yapılacak mıdır?
5. İş yapamayan öğrenci servis işletmecileri için pandemi süresince tüm resmi kurumlara ait her türlü idari para cezasının ertelenmesi söz konusu mudur?
6. Kredi borçlarını ödemekte zorlanan öğrenci servisi işletmecileri için kredilerinin faizsiz 1 yıl ertelenmesi konusunda bir çalışmanız var mıdır?
7. Ticari araçların fenni muayene bedelinin düşürülmesi konusunda bir çalışma var mıdır?