Proje Sanayi Bakanlığı’na Sunuldu

Demir-Çelik üretiminde dünya’da 8’inci sırada yer alan Türkiye’de, en önemli merkezlerden biri olan İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) bünyesinde “Nitelikli Demir – Çelik Üretim, Simülasyon, Araştırma, Test ve Uygulama Merkezi” kurulması projesi, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nda kabul edildi.

Sanayi Bakanlığına sunulan projenin destek bulması beklenirken, hayata geçecek olan merkez Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyacak.

Proje yürütücülüğü’nü İSTE Rektör Vekili Prof. Dr. Tolga Depci’nin yaptığı merkez, ülkemizde sürekli döküm + haddeleme + form verme + bükme + dövme süreçlerini kapsayan ve sanayi odaklı faaliyet gösterecek olan ilk merkez olma özelliğini taşıyor. Proje ekibi Doç. Dr. Levent Cenk Kumruoğlu ve Doç. Dr. Ersin Bahçeci’den oluşuyor.

SEKTÖRÜN SORUNLARI ELE ALINACAK

Genel olarak uzun ve yassı ürün imalatı gerçekleştirilen İskenderun ve çevresinde hızla artan rekabet, mevcut çeliklerin imalat prosedürlerinin ve yüksek katma değerli nitelikli çeliklerin geliştirilmesini zorunlu kılıyor.

İSTE bünyesinde kurulacak bir Üretim, Simülasyon, Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde demir çelik başta olmak üzere tüm metal sektörünün ihtiyaç duyduğu güncel sorunlar, üretim kaliteleri ile ilgili aksaklıklar, yüksek katma değeri olan nitelikli çeliklerin (ve diğer metallerin) üretimi ve araştırılması için bilgisayar destekli simülasyon programları ve simülasyona entegre analiz cihazları kullanılacak ve direkt olarak sektörün ihtiyaç duyduğu mühendislik gereksinimleri ve araştırma faaliyetleri gerçekleştirilecek.

SON TEKNOLOJİYLE HİZMET VERECEK

Kurulacak olan merkezde üretim ve araştırma faaliyetlerinde kullanılmak üzere termomekanik analiz cihazları ve simülasyon programları tesis edilecek ve bu merkez doğrudan demir çelik sanayinin mevcut üretim ve kalite problemlerine yönelerek aynı zamanda yüksek katma değerli olan, Paslanmaz Çelikler, Takım Çelikleri, Dublex Çelikler, Yüksek Sıcaklık Çelikleri, Takım Çelikleri, Zırh Çeliği gibi çeliklerin üretimine ve diğer yüksek teknoloji Titanyum, Molibden, Grafit, Süper Alaşımların geliştirilmesi konusuna da araştırmalar ve uygulamalar yapılabilecek.

HEM ZAMANDAN KAZANDIRIYOR, HEM DE MALİYETTEN TASARRUF SAĞLIYOR

Kurulacak merkezde bölgedeki tüm mühendislere eğitimler verilecek ve merkezi ARGE faaliyetleri doğrultusunda doğrudan kullanabilecek.

Merkez bünyesinde kurulacak sistemler ile sıfırdan yeni bir çelik üretimi yapılarak tüm haddeleme ve üretim verileri saatler içerisinde bölge sanayicilerine doküman olarak teslim edilebilecek. Bu şekilde çok yüksek maliyet ve çok uzun zaman alan ARGE süreçleri çok kısa sürelerde tamamlanacak ve hem zamandan hem de maliyetten tasarruf sağlanacak.

VALİ DOĞAN’A TEŞEKKÜR

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan İSTE Rektör Vekili Prof. Dr. Tolga Depci,

“Hatay Valisi Sayın Rahmi Doğan ve İskenderun Demir –Çelik Sektörünün değerli temsilcilerine katkı ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Paylaşın...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *