İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Başkanlığında Hatay İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’nde, 2 Ocak 2020 Perşembe günü 19.30’da Göç Güvenliği Toplantısı gerçekleştirildi.
İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu Göç Güvenliği Toplantısının başlangıcında yaptığı konuşmasında,
”Kıymetli Bakan Yardımcımız, çok kıymetli Valilerimiz, değerli Emniyet Genel Müdürümüz, Jandarma Genel Komutanı Yardımcımız, Burada bizimle bulunan AFAD Başkanımız ve Emniyet Genel Müdürümüz, Göç Genel Müdürümüz ve yine Jandarmadan Emniyetten ve biraz önce saydığım tüm kurumlardan aramızda bulunan çok kıymetli arkadaşlarımız.
Bugün burada ev sahipliği yapan kıymetli Hatay Valimiz, Bakanlığımızın da görevli, görev ve sorumluluk alanında bulunan özellikle göç yönetimi ve afet yönetimi ve terörle mücadele başlıklarına ilişkin Fırat Kalkanı ve Zeytindalı harekâtı bölgelerinde buraya yönelik etkilerini de tartıştığımız. Yani hem Hatay hem Antep hem Kilis hem de Şanlıurfa illerine yönelik etkilerini tartıştığımız ve takip ettiğimiz güvenlik toplantılarının periyodik olarak gerçekleştirdiğimiz, Hatay ayağını da burada yapmak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz.
Öncelikle teşrifleriniz için tüm arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Bu vesileyle de tüm Hatay halkının ve Aziz milletimizin yeni yılını tekrar tebrik ediyorum, hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.
Kıymetli arkadaşlar, bugün gerçekleştireceğimiz toplantıda inşallah burada içerideki güvenlik başlıklarımızda ne durumda olduğumuzun genel bir değerlendirmesini yapmış olacağız hem de sınırımızın ötesinde özellikle İdlib’te şu an yaşanan gelişmeleri gerek Valiliğimiz gerek Jandarmamız gerek Emniyetimiz gerekse AFAD Başkanımız Göç Genel Müdürlüğümüz ve tüm kollarımızla burada değerlendirme imkanı bulmuş olacağız.
Genel olarak Fırat kalkanı Zeytindalı Harekatı ve Barış Pınarı Harekatı bölgelerimizde hayatın normale dönmesi için hem Valilerimiz belirli bir imkan dâhilinde aynı zamanda Suriye görev gücü şemsiyesinin de çalışmalar sürmektedir Bununla birlikte sizlerin de yakından takip ettiği gibi son günlerde idlip’te birtakım gelişmeler söz konusu orada yaşanan çatışmalar dolayısıyla özellikle güneyden sınırlarımızda doğru sivil insanların hareketliliği söz konusu yaklaşık 250 bin kişilik bir hareketle karşı karşıyayız.
Bunu daha önce öngörmüştük ve bunu bir süreliğine Bir de takip ediyoruz buna ilişkin bazı tedbirler bu hareketi nerede karşılaşacağımız ve ne gibi insani tedbirler alacağımıza ilişkin birtakım planlamalar yapmıştık.
Hatta geçen dönem geldiğimde de yine bir hareketlenme söz konusuydu, yine idlib’e yoğun bir baskı söz konusuydu. Kasım ayında ve yine aynı masa etrafında aynı değerlendirmeleri gerçekleştiriyoruz.
Bu aylar arasında yine hem Valilerimizden, hem Bakan Yardımcımız bu konuda birçok kez aynı masanın etrafında bu değerlendirmeleri toplantıları gerçekleştirdiler. Bugün de buradaki tüm arkadaşlarımızla yine bu tedbirleri cari durumu yani son durumu idlib ve Suriye içerisindeki hareketlenmelerin sadece genel bir değerlendirmesini yapmış olacağız.
Ebetteki Suriye meselesinin sadece askeri yönü yanı yok bunun bir sivil tarafı da var çatışma var istikrarsızlık ve diğer sorunlar altyapıya gelen zarar var sivil yaşamın sürdüğü bölgelerde cereyan etmektedir. Dolayısıyla burada yaşanan her olumsuzluğun maalesef sivillere yansıyan tarafı da var bu gelişmelerin siviller açısından nasıl bir etki yapacağını planlanması ve uygularken de hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir.
İşte bu sebeple de bu tür toplantıları hem bakanlık olarak hem tüm kurumlarla birlikte belli periyotlarla ve sıklıkla gerçekleştiriyoruz özellikle üzerimize düşen alanlar ile alakalı şunu kamuoyu tarafından bilinmesini isterim tüm kurumlarımızda sahayı sıkı bir şekilde dikkatle takip ediyoruz. Gerek bilgimizi gerek tedbirlerimizi sürekli olarak güncelliyoruz.
Ne İdlib de nede güney sınırımızın diğer bölgelerinde hazırlıksız olduğumuz herhangi bir durum söz konusu değildir. İzlemediğimiz bir durumda söz konusu değildir.
İnşallah bugün de arkadaşlarımızla birlikte olumlu sonuçlar elde edeceğimiz bir toplantı gerçekleştireceğimize inanıyorum. Hem AFAD’ın hem Kızılayın o bölgede insani yardımlarını tekrar hep beraber değerlendireceğiz.
Ben basın mensuplarına bir kez daha ilgileri için teşekkür ediyor, toplantıya katılan arkadaşlarımıza özellikleri geldikleri vilayetlerden tekrar hoş geldiniz diyor. İyi dileklerim iletiyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.” dedi.
Toplantıya Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın yanı sıra, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Gaziantep Valisi Davut Gül, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erim, Kilis Valisi Recep Soytürk, Cumhurbaşkanlığı Güvenlik İşleri Gen. Müd. Yusuf Karaloğlu, Jandarma Gen. Kom. Yrf. Korg. Ali Çardakçı, Göç İdaresi Genel Müd. Abdullah Ayaz, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, Emniyet Genel Müd. Mehmet Aktaş, İller İdaresi Gen. Müd. Ali Çelik, Emniyet Genel Müdür Yrd. M. Fatih Serdengeçti, İller İdaresi Güv. Kor. Daire Bşk. Akif Pektaş, Emniyet Genel Müd. Yrd. Erhan Gülveren, İdlib Gerginliği Azalt. Böl. Kom. Tuğg. Oğuz Tozak, Jandarma İstihbarat Bşk. Tuğg. Aykut Tanrıverdi, 39. Mknz. Piyade Tug. Kom. Tuğg. Alpaslan KILIÇ, Jandarma TEM Başkanı Tuğg. Yavuz Özfidan, Adana Jandarma Nöl. Kom Tuğg. Yusuf Ziyaeddin Cavlak, Jandarma Asayiş Başkanı Tümg. Fuat Güney, MİT Hatay Bölge Daire Başkanı, EGM İstihbarat Başkanı S. Akın Zaimoğlu, EGM TEM Daire Başkanı Hasan Yiğit, Hatay Vali Yardımcıları Şenol Bozacıoğlu, Nursal Çakıroğlu, Tolga Polat, Salih Altun, Orhan Aktürk, Kilis Vali Yardımcılrı Fehmi Sinan Niyazi, Ömer Yılmaz, Bünyamin Bilgin, Gaziantep Vali Yardımcıları Abdullah Abit Öztoprak, Erdinç Dolu, üç ilin İl Emniyet Müdürleri, Kaymakamlar, kurum il müdürleri ve diğer ilgililer katıldı.