KAYGIM, HADO ZARAR EDER Mİ?

Hatay Deniz Otobüsleri için Hatay Valisi Rahmi Doğan, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odasında 24 Aralık 2019 tarihinde yapılan toplantıda,

“Madenli Barınağı’nı Yat Limanı ve Su Sporları Merkezi olarak inşa edeceğiz. Sayın Milletvekillerimizle birlikte istişare ettik, kararlaştırdık. HADO yine hep konuşulan konulardan biri. HADO için orada yer ayırdık. Büyükşehir Belediyesine 2 Milyon lira karşılığında tahsis edip protokol imzaladık” demişti.

Bu konuda incelemeler, değerlendirmeler hâlâ devam ediyor. Akla gelen kaygılardan biri şu:

“Sadece yolcu taşımak kârlı mı?”

Hani HADO iskelesi için 2018 yılında, yok İskenderun Sahiline kurulsun, yok şuraya kurulsun, tartışmaları yaşanmıştı ya epey bir süre.

O sıralarda, 18 Ekim 2018 tarihinde “DENİZ OTOBÜSÜ YERİNE FERİBOT !” başlığıyla naçizane bir makalemi paylaşmıştım www.denizcilerhaber.org isimli web sitemde.

Hatırlatayım, bir bölümü aşağıda :

*********
“DENİZYOLU ÜZERİNDEN SEYAHAT” beklentisinde belki de daha hayırlı oldu gelinen süreç. Çünkü mevcut durumda ayakları yere basan, uzun yıllara sari projeleri konuşmaya başlanmalı tekrardan.

Geçenlerde Ak Parti Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel Bey’e yazılı olarak ilettiğim ve telefon ile konuştuğum “DENİZCİLER’E SAHİL” konusunu sıcak tutmak istiyorum. Tam bu noktada “NİÇİN DENİZ OTOBÜSÜ?, NİÇİN FERİBOT DEĞİL?” diye bir başka bakış açısının gündemde yer almasını isterim.

Yaşadığımız vilayet için önümüzdeki yıllara yönelik stratejik ve ekonomik atılımlardan dile getirilenler (Hassa tüneli, enerji ve endüstri merkezi, lojistik üs düşünceleri vs.) nüfus artış oranını daha da yükselteceği ve mevcut kara ulaşımı yanında deniz yolu ulaşımının da şu andan daha değerli olacağı sonuçlarına götürür bizleri diye değerlendiriyorum.

Tam bu aşamada, DENİZ OTOBÜSÜ yerine FERİBOT konusunun projelendirilmesi, planlanması, programlanması, bütçelenmesi ve yürürlüğe konması süreci, sanki hepimiz için daha faydalı ve verimli olacak diye inanıyorum.

İskenderun’dan denizyolu ile sadece insanlar değil araçlar da taşınmalı Kıbrıs’a, Mersin’e“.

******
Aradan iki yıl geçti, kulağa gelen duyumlara göre sadece yolcu taşımanın HADO için kârlı olup olmayacağı tartışılıyormuş.

Ben derim ki,

Tamam, HADO olsun ama sonuna “F” eklensin ve HADOF olsun, yani “Hatay Deniz Otobüsü ve Feribot”

Uygun derinlikteki iskelede Feribot ile yolcular arabasıyla birlikte taşınabilsin, ki deniz yolu taşımacılığı KÂRLI olsun.

Peki, Madenli iskelesi FERİBOT için uygun olur mu?

İnternetten araştırdım, İstanbul’da arabalı vapur iskelelerinin bazılarının deniz derinlikleri şöyle :

Harem İskelesi : İskelenin önündeki derinlik 6.2 metre.
Sirkeci İskelesi : İskelenin önündeki derinlik 5.5 metre.

Ayrıca, bilgisine müracaat ettiğim Kaptan Mustafa Çankaya abim, feribot için “En azından yanaşacağı ve liman içinde yapacağı manevra için 8 metre derinlik lazım” dedi.

Yanılmıyorsam, Arabalı Vapur (Feribot) yanaşabilmesi için Feribot’un boyu, eni, draftı dikkate alınarak iskelenin asgari yukarıdaki derinliklerde olması gerekiyor.

SARISEKİ NATO İSKELESİ

EXPO 2021’e hazırlanan Hatay için fazla zamanının kalmadığını düşünüyorum. Madenli iskelesi’ne alternatif olarak, İskenderun Sarıseki Mahallesi’ndeki NATO iskelesi, Arabalı Vapur (Feribot) için uygun olur mu? İncelenmesinde çok fayda var.

Sakalım yok ki…
Ali Gez

18/10/2018 Tarihli Makalemin linki 

Paylaşın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir