CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Vaazı Meclis’e Taşıdı

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, ´Cübbeli Ahmet Hoca´ olarak bilinen İsmailağa Cemaati hocalarından Ahmet Mahmut Ünlü´nün, resmi görevi olmamasına rağmen İskenderun´da bir camide vaaz vermesine sosyal medya üzerinden gelen tepkiler üzerine konuyu TBMM gündemine taşındı.

´Cübbeli Ahmet Hoca´ olarak bilinen İsmailağa Cemaati hocalarından Ahmet Mahmut Ünlü, 27 Kasım 2019 öğle saatinde korumalarıyla geldiği İskenderun Kaptan Paşa Camiinde namazını kılmış ve namaz sonrası cami cemaatine vaaz vermişti.

´Cübbeli Ahmet Hoca´nın vaazını dinleyenler arasında İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı ve İskenderun Müftüsü Osman Şekerci de bulunmuştu.

İskenderun´daki bir otelde konaklayan ´Cübbeli Ahmet Hoca´nın, namazını kılıp, vaaz verdiği Kaptan Paşa Camiine kentte görev yapan seçilmiş bir siyasetçinin işletmesine ait aracıyla geldiği, aracın kentte kaldığı sürece ´Cübbeli Ahmet Hoca´ya tahsis edildiği eleştirileri sosyal medyada geniş yer bulmuş, ´Cübbeli Ahmet Hoca´, vaaz sonrası Belediye Başkanı ve Müftü’nün de arasında bulunduğu bir grupla sahildeki bir cafe’de sohbet ettiği ve ağırlandığı öğrenilmişti.

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Diyanet İşleri Başkanlığı Görev ve Çalışma Yönergesi’nin 113. maddesinde vaaz verme yetkisine sahip olanların açıklandığını, kimlerin vaaz etmesine izin verileceğinin 114. Maddede belirtilirken, 115. madde ise yetkisiz ve izinsiz vaaz edilemeyeceği hükmü olduğunu söyleyerek kanunsuz vaazı TBMM gündemine taşıdı.

Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı İskenderun Kaptan Paşa Camisi’nde gerçekleşen vaazın yasalara aykırı olduğunu belirten CHP’li Şahin, ilgili yönetmeliğin 113. maddesinde vaaz etme yetkisine sahip olanların “Başkan ve Başkan Yardımcıları ile Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı, bütün camilerde; müftü ve vaizler görev bölgelerindeki camilerde vaaz etme yetkisine sahiptir.’’ denildiğinin altını çizerek ‘‘Yasa ve yönetmeliklere göre; Din İşleri Yüksek Kurulu üyeleri ve uzmanları, dini yüksek öğrenim yapmış olmak şartıyla merkezde birim başkanları ile Teftiş Kurulu üyeleri ve 633 sayılı kanunun 33. maddesine göre görevlendirilenler, ilgili müftülüğe bilgi vermek suretiyle vaaz etme yetkisine sahipler.

Kendi görev bölgeleri dışında vaaz edecek müftü ve vaizler ile 633 sayılı kanunun 33. maddesine göre görevlendirilenler hariç, (a) ve (b) bentlerinde zikredilenlerden emekli olanlar, mahalli müftülükten izin almak suretiyle vaaz etme yetkisine sahiptirler” ifadesine yer veriliyor.

114. maddede ise vaaz etmesine izin verilecekler şöyle açıklanıyor:

Başkanlıkça veya müftülüklerce gerektiğinde vaaz etmesine izin verilebilecek olanlar şunlardır; Vaaz etme ehliyetine sahip olduklarına dair Başkanlıkça kendilerine fahri vaizlik belgesi verilmiş olanlar; Görev yaptıkları camilere mahsus olmak üzere cami görevlileri (dini yüksek öğrenim mezunu görevliler kendi camisi dışında ilgili müftülüğün izni ile vaaz edebilir); Dini yüksek öğrenim yapmış olanlar; Uygulama vaazları için din öğretimi yapan fakülte ve yüksek okullar ile imam-hatip liselerinin öğrencileri.

Yetkisiz ve izinsiz vaaz edilemeyeceğini düzenleyen 115.maddede ise

‘Vaaz etme yetkisi ve izni olmayanlar cami ve mescitlerde vaaz edemezler. Yetkisiz ve izinsiz vaaz edenler ile bu kimselerin vaaz etmesine müsaade eden görevliler hakkında kanuni işlem yapılır. Vaaz edenler ile bu kimselerin vaaz etmesine müsaade eden görevliler hakkında kanuni işlem yapılır’ ifadesi yer almaktadır. Cübbeli Ahmet’in kanunda belirlenen ‘vaaz verebilir sıfatına haiz’ gibi resmi bir sıfatı mı vardır ki yanına ilçe müftüsü ve cami imamını alıp vaaz verebilmiştir.’’ dedi.

Cübbeli Ahmet’in geçmiş dönemlerde işlediği suçlarında belirtildiği önergede, ‘‘1999 yılında yaptığı 17 Ağustos Depremi konuşmasından ötürü İstanbul 2 no’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi’nce Türk Ceza Kanunu’nun 312. maddesi uyarınca ‘Halkı din, mezhep ve inanç farklılığı gözeterek birbirine karşı kamu düzeni için tehlikeli olabilecek şekilde düşmanlığa alenen tahrik etmek’ suçundan iki yıl yedi ay üç gün hapis cezasına çarptırılan ve 13 ay hapis yatan, yine 12 Ekim 2011 tarihinde Karagümrük Çetesi Operasyonu kapsamında gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı mahkemede tutuklanan, tutuklulukta geçen süre ve tutuklamanın koruma tedbiri olması sebebiyle 7 Aralık 2012 tarihinde tutuksuz yargılanmak üzere tahliye olan, geçmiş yıllarda basına yansıyan video görüntülerinde sık sık Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk için açık açık ‘‘Normal kafir değil, kafirlerin de fasıdıkır!’, yani kafirlerin en şerlisi, en haini, en kötüsü, en zalimidir ifadelerini kullanan İsmailağa Cemaati’nin hocalarından, “Cübbeli” lakaplı Ahmet Mahmut Ünlü, İskenderun Belediyesi’nin davetlisi olarak 27 Kasım 2019 tarihinde İskenderun’a gelmiş ve İskenderun Belediye Başkanı, İskenderun Kaymakamı ve cami imamını yanına alarak, yetkisiz ve izinsiz vaaz edilemeyeceğini düzenleyen Diyanet İşleri Başkanlığı Görev ve Çalışma Yönergesi’nin 115. maddesine yer alan “Vaaz etme yetkisi ve izni olmayanlar cami ve mescitlerde vaaz edemezler. Yetkisiz ve izinsiz vaaz edenler ile bu kimselerin vaaz etmesine müsaade eden görevliler hakkında kanuni işlem yapılır. Vaaz edenler ile bu kimselerin vaaz etmesine müsaade eden görevliler hakkında kanuni işlem yapılır.” hükmüne aykırı olarak Kaptan Paşa Camisi’nde öğlen namazı vaktinde bir vaaz vermiştir.’’ ifadelerini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Görev ve Çalışma Yönergesi’nin 115.maddesi gereği kanunsuz vaazın sorumlusu olan Hatay valisi, İskenderun Kaymakamı, İl Müftüsü, İlçe Müftüsü ve Cami İmamı hakkında gerekli soruşturma ve yasal süreç başlatılması gerektiğini söyleyen CHP’li Şahin’in, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bağlı olduğu Cumhurbaşkanı adına cevap vermesi istemiyle Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sorduğu sorular ise şöyle;

1) “Cübbeli” lakaplı Ahmet Mahmut Ünlü kanunda belirlenen ‘vaaz verebilir sıfatına haiz’ herhangi resmi sıfata sahip midir?
2) Ahmet Mahmut Ünlü’nün herhangi bir resmi görevi var mıdır?
3) Ahmet Mahmut Ünlü’nün kanunda belirlenen ‘vaaz verebilir sıfatına haiz’ sıfatı yok ise kamu kuruluşu olan bir ibadethane olan Kaptan Paşa Camisi’nde nasıl vaaz verebilmiştir?
4) Ahmet Mahmut Ünlü vaaz verme konusunda ilgili herhangi bir kurumdan gerekli izinleri almış mıdır? Almış ise bu izinleri kim vermiştir?
5) 27 Kasım 2019 tarihinde Kaptan Paşa Camisi’nde verilen vaazdan İl Müftülüğü’nün haberi ve onayı var mıdır?
6) İzin ve onay yok ise İskenderun Müftüsü Osman Şekerci’nin adı geçen şahsın yanında saf tutmuş olması “zımni izin” midir?
7) Verilen vaaz onaysız ve izinsiz ise, Diyanet İşleri Başkanlığı Görev ve Çalışma Yönergesi’nin 115.maddesi gereği sorumlular olan Hatay valisi, İskenderun kaymakamı, il müftüsü, ilçe müftüsü ve cami imamı hakkında gerekli soruşturma ve yasal süreç başlatılmış mıdır? Başlatılmamış ise neden hala soruşturma açılmamıştır?

İskenderun’daki vaaz ile ilgili olarak Cübbeli Ahmet’in web sitesinde paylaşılan resimler şöyle :

Paylaşın...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *