YENİ YIL KARARLARIM

İngilizce ”NEW YEAR RESOLUTIONS” denen bir karar alma metodunu hatırlatmak istiyorum.
Aslında bir çoğumuz günlük, haftalık, aylık, yıllık periyodlarla bu metodu zaten uyguluyoruz.
***
Kadere iman etmiş bir kul olduğumuz iddiasında isek, hicri yıl başlarında “manevi yenilenme” amacıyla bu metodu uygulamalıyız.

Miladi takvimin 2017’yi göstereceği bu zaman diliminde de, hiç ölmeyecekmiş gibi bu dünya için, yarın ölecekmiş gibi yeraltı (ahiret) hayatı için kararlar almak arefesindeyiz. Tabii ki bu kararları aldıktan sonra da uygulama sürecinde hakkını vermekle yükümlüyüz.
***
Yeni Yıl Kararları almak süreci, bir “niyet listesi” hazırlamak ve bu listeyi sürekli hatırlamak, gerekli zamanlarda güncellemek ve uygulamaktan oluşur.

2017 Miladi yılı için kendimce yeni yıl kararları listesini “Yeryüzü hayatı” ve “Yeraltı hayatı” diye iki bölümde hazırlayıp uygulamaya çalışıyorum, geçmiş yıllarda yapmaya çalıştığım gibi. Örnek olması babından birkaç maddeyi paylaşayım.
***
Yeni Yıl Kararları listemin “yeraltı hayatı” bölümünden şöyle örnek verebilirim :

1. Allah tarafından bana verilen en büyük emanet olan beden ve ruh sağlığıma hıyanet etmemeliyim, sonra da bunun için Allah’a sıklıkla şükranlarımı sunmalıyım.

2. Hasta ve taziye ziyaretlerine daha sık katılmalıyım.

3. Önce aile efradım, sonra akrabalarımla elverdiği oranda iletişimi ve dayanışmayı arttırmalı; Kur’an-ı Kerim’in Nahl Suresinin 90 ncı ayetinde geçen “akrabaya yardım etmek” anlamındaki Allah’ın emrini beynimde oksijen yerine dolaştırmalıyım.

4. Mümkün olduğu oranda kul hakkından daha çok sakınmalıyım ve ”yolda yürürken başkasına zarar verebilecek engelleri kaldırmak” düsturuyla ahirete yönelik bonus puan kazanabileceğim her türlü iyiliği çekinmeden yapmalıyım.

5. Stress’ten kurtulmak için önce kendim, sonra ailem, akrabam, milletim, bayrağım, ezanım ve devletim, ümmetim, insanlık için iyilik-güzellik-ferahlık içerikli dualarıma devam etmeli, sabırlı olmalıyım.
… vesaire
***
Yeni Yıl Kararlarıma ait listenin “yeryüzü hayatı” bölümünü tasarlarken, klasik planlama-programlama-bütçeleme sistemi mantığını devreye alıyorum :

1. Her türlü kazancımda ve harcamamda “Devlete vergi veren bir vatandaş” bilinciyle hakkımı sonuna kadar aramaya devam etmeliyim.

2. “Kalkınma bireysel değil, topyekün olmalı” inancıyla kişisel kazanç ve harcamalarımda helâl-haram kırmızı çizgileri arasında israftan kaçınmalıyım.

3. Aylık tahmini gelir ve giderlerimi mutlaka yazmaya devam etmeli, uygulama sırasında bir sonraki aya borç aktarmamaya çalışmalı, tahmini mümkün olmayan olağanüstü harcamalar için mutlaka yedek akçe ayırmalıyım.

4. 21. Yüzyılın tüketim çılgınlığından becerebildiğim oranda hem kendimi hem de ailemi uzak tutmalıyım.
… vesaire
***
Söz konusu listenin maddelerinden geçmişte uygulayabildiklerim için mutlu oldum hep. Uygulamada yetersiz veya üşengeç olduklarım için ise huzursuzum, kendimi iğneledikçe acısı ciğerimi dağlıyor. Acizlik kara deliğinin bilinmezliğinde yol alıyorum.
***
Beynimin algılamasının mümkün olmadığı, Yüce Yaratıcımızın her zerresi zaman kıskacında kusursuz işleyen sistem olarak yarattığı yeryüzü hayatına tutunmak zorundayım. Çeşit çeşit acı-gözyaşı-kin dolu genişçe çevrede mutlu ve umutlu bir yaşam geçirmeye çalışmalıyım.

Bu amaçla her iki dünyada kolaylıkla hedefime kavuşabilme amacıyla karar listesi tutmaya devam etmeli, sürekli güncellemeli ve uygulamalıyım.
***
Yaratılmışların en şereflisi “insan” kategorisine girebilmem için kendime en güzel nasihat bu…

Ali Gez

NOT: Bu makale 19 Aralık 2016 tarihinde www.5temmuzhaber.com sitesinde yayınlanmıştır.

Paylaşın...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir